Udziec z indyka pieczony z rozmarynem i czosnkiem

Udziec z indyka pieczony z dodatkiem aromatycznego rozmarynu i czosnku to propozycja na sycący, pyszny obiad. Porcje mięsa dla 4 osób można podać z ulubionymi dodatkami: od puree ziemniaczanego po pieczone ziemniaki czy długo ziarnisty ryż ugotowany na sypko. Nie może też zabraknąć porcji warzyw - modra kapusta, surówka z kiszonej kapusty z kminkiem czy coleslaw, to tylko kilka z opcji.  Dzięki chrupiącej skórce udo z indyka pieczone w piekarniku sprawdzi się też na specjalne okazje m.in. świąteczny obiad czy rodzinne przyjęcie w domu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Kalorie:
1491 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 1 z 1 głosów)

Udziec z indyka pieczony z rozmarynem i czosnkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Jak upiec udziec z indyka? Jeśli wykorzystujemy funkcję w piekarniku "góra -dół" rozgrzewamy urządzenie do 200 stopni C. Jeśli wybieramy opcję termooobiegu - nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.

  • 2.

    Przygotowanie składników: rozmaryn myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki.

  • 3.

    Przygotowanie mięsa do pieczenia: udo z indyka nacinamy, delikatnie samą skórę w kilku miejscach. W nacięcia wkładamy kawałki czosnku. Można też wbić igiełki rozmarynu pod skórę, aby lepiej się trzymały i nie wypadały podczas pieczenia.

  • 4.

    Jak zamarynować udziec z indyka: mięso oprószamy równomiernie solą i pieprzem. Za pomocą pędzelka kuchennego smarujemy uda z każdej strony oliwą z oliwek, przekładamy do zamykanego (najlepiej szklanego) pojemnika i marynujemy min. 3-4 godziny.

  • 5.

    Udziec z indyka - pieczenie: zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Po 10 minutach obniżamy temperaturę o 20 stopni i pieczemy co najmniej pół godziny; czas pieczenia zależy od wagi mięsa. Przyjmuje się 1h na 1 kg mięsa. 

  • 6.

    Jak sprawdzić czy udo jest upieczone? Po pół godzinie wbijamy igłę do grilla lub szpikulec w grubą część przy kości, aby sprawdzić, czy soki są nadal różowe. Jeśli tak, to pieczemy do momentu uzyskania oczekiwanego efektu. Na ostatnie 10 minut zwiększamy temperaturę o 20 stopni, zdejmujemy folię, aby skórka apetycznie się zarumieniła.

  • 7.

    Jak podać udziec z indyka pieczony: gotowe mięso wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na około 10 minut, następnie kroimy na porcje. Dobrze jest usunąć cienkie kości i ścięgna.

Kalorie: 1491

Węglowodany: 142

Tłuszcz: 67

Błonnik: 8

Białko: 80

Ilość porcji: 4

Porady

  • udka z indyka najlepiej kupować w zaufanych, sprawdzonych sklepach mięsnych. Warto zwrócić uwagę na kolor mięsa i jego zapach. Do tego przepisu polecamy udo z kością i nogą
  • do czasu przygotowania należy doliczyć czas marynowania. Najlepiej zamarynować mięso wieczorem poprzedniego dnia, aby przez całą noc w lodówce wszystkie smaki idealne się połączyły
  • świeży rozmaryn można zamienić na 3 łyżeczki suszonej przyprawy - jednak aromat i smak nie będą aż tak intensywne
  • udo z indyka zaczyna się przypalać w piekarniku? Wystarczy, że podlejemy je odrobiną wody i wymieszamy płyn z sokami, które wypływają z mięsa w trakcie pieczenia

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy