Apetitonline.cz
3.33 (3)
Udziec z indyka pieczony z dodatkiem aromatycznego rozmarynu i czosnku to propozycja na sycący, pyszny obiad. Porcje mięsa dla 4 osób można podać z ulubionymi dodatkami: od puree ziemniaczanego po pieczone ziemniaki czy długo ziarnisty ryż ugotowany na sypko. Nie może też zabraknąć porcji warzyw - modra kapusta, surówka z kiszonej kapusty z kminkiem czy coleslaw, to tylko kilka z opcji. Dzięki chrupiącej skórce udo z indyka pieczone w piekarniku sprawdzi się też na specjalne okazje m.in. świąteczny obiad czy rodzinne przyjęcie w domu.
udka z indyka 1 kg
oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe
rozmaryn 2 gałązki
czosnek 4 ząbki
sól 5 g
pieprz 3 g
Jak upiec udziec z indyka? Jeśli wykorzystujemy funkcję w piekarniku "góra -dół" rozgrzewamy urządzenie do 200 stopni C. Jeśli wybieramy opcję termooobiegu - nastawiamy piekarnik na 180 stopni C.
Przygotowanie składników: rozmaryn myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i kroimy w drobne plasterki.
Przygotowanie mięsa do pieczenia: udo z indyka nacinamy, delikatnie samą skórę w kilku miejscach. W nacięcia wkładamy kawałki czosnku. Można też wbić igiełki rozmarynu pod skórę, aby lepiej się trzymały i nie wypadały podczas pieczenia.
Jak zamarynować udziec z indyka: mięso oprószamy równomiernie solą i pieprzem. Za pomocą pędzelka kuchennego smarujemy uda z każdej strony oliwą z oliwek, przekładamy do zamykanego (najlepiej szklanego) pojemnika i marynujemy min. 3-4 godziny.
Udziec z indyka - pieczenie: zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Po 10 minutach obniżamy temperaturę o 20 stopni i pieczemy co najmniej pół godziny; czas pieczenia zależy od wagi mięsa. Przyjmuje się 1h na 1 kg mięsa.
Jak sprawdzić czy udo jest upieczone? Po pół godzinie wbijamy igłę do grilla lub szpikulec w grubą część przy kości, aby sprawdzić, czy soki są nadal różowe. Jeśli tak, to pieczemy do momentu uzyskania oczekiwanego efektu. Na ostatnie 10 minut zwiększamy temperaturę o 20 stopni, zdejmujemy folię, aby skórka apetycznie się zarumieniła.
Jak podać udziec z indyka pieczony: gotowe mięso wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na około 10 minut, następnie kroimy na porcje. Dobrze jest usunąć cienkie kości i ścięgna.
Porady
- udka z indyka najlepiej kupować w zaufanych, sprawdzonych sklepach mięsnych. Warto zwrócić uwagę na kolor mięsa i jego zapach. Do tego przepisu polecamy udo z kością i nogą
- do czasu przygotowania należy doliczyć czas marynowania. Najlepiej zamarynować mięso wieczorem poprzedniego dnia, aby przez całą noc w lodówce wszystkie smaki idealne się połączyły
- świeży rozmaryn można zamienić na 3 łyżeczki suszonej przyprawy - jednak aromat i smak nie będą aż tak intensywne
- udo z indyka zaczyna się przypalać w piekarniku? Wystarczy, że podlejemy je odrobiną wody i wymieszamy płyn z sokami, które wypływają z mięsa w trakcie pieczenia