Placek "Tulipan"

Wspaniały placek zawierający mix ciast, dla każdego coś dobrego.

dodany przez: aleksandra19677 aleksandra19677

desery placki

Czas przygotowania:
1min.
Kalorie:
600 kcal
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.51 z 180 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 9 białek
  • 1,5 szkl.cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 1,5 szkl. mąki wrocławskiej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • kisiel wiśniowy
  • 3 łyżki suchego maku
  • MASA:
  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • 2 opakowania śnieżki na mleko
  • 5 kolorowych galaretek

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Placek "tulipan" - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Białka ubić mikserem na piane. Dodać cukier i cukier waniliowy pod koniec ubijania. Potem mąkę i olej delikatnie mieszajac łyżką do połączenia wszystkich składników. Ciasto podzielić na 4 równe części i dodać
  • Do I części - 4 żółtka i 2 łyżki mąki
  • Do II części - 1 łyżka kakao
  • Do III części - kisiel wiśniowy
  • Do IV częsci - 3 łyżki suchego maku
  • Reszte żółtek (5 sztuk), które zostały od białek rozdzielić i dołożyć do II, III i IV części ciasta i wymieszać.
  • Kłaść po 3 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy w to samo miejsce. Piec 40-45 minut w 180 stopniach, gdy ostygnie przekroić na 2 części.
  • 3 galaretki rozpuścić, każdą w 3/4 szklanki wody. Jak zgęstnieją pokroić w kostke. 1 galaretkę rozpuścić w szklance wody i zimną wlać do ubitej kremówki. Połowę kremówki smarujemy między 2 części ciasta a pozostałą smarujemy wierzch i dekorujemy na wierzchu kostakami galaretki.

Kalorie: 600

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy