Placek "tulipan" - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Białka ubić mikserem na piane. Dodać cukier i cukier waniliowy pod koniec ubijania. Potem mąkę i olej delikatnie mieszajac łyżką do połączenia wszystkich składników. Ciasto podzielić na 4 równe części i dodać
Do I części - 4 żółtka i 2 łyżki mąki
Do II części - 1 łyżka kakao
Do III części - kisiel wiśniowy
Do IV częsci - 3 łyżki suchego maku
Reszte żółtek (5 sztuk), które zostały od białek rozdzielić i dołożyć do II, III i IV części ciasta i wymieszać.
Kłaść po 3 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy w to samo miejsce. Piec 40-45 minut w 180 stopniach, gdy ostygnie przekroić na 2 części.
3 galaretki rozpuścić, każdą w 3/4 szklanki wody. Jak zgęstnieją pokroić w kostke. 1 galaretkę rozpuścić w szklance wody i zimną wlać do ubitej kremówki. Połowę kremówki smarujemy między 2 części ciasta a pozostałą smarujemy wierzch i dekorujemy na wierzchu kostakami galaretki.
Komentarze