Tortilla meksykańska z sosem czosnkowym

Domowy fast-food

Dodany przez:

Tortilla meksykańska z sosem czosnkowym

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • 3 gotowe placki na tortillę
  • pół małej kapusty pekińskiej
  • 1 ogórek
  • 2 pomidory
  • 40 dkg fileta z kurczaka
  • przyprawa kebab-gyros
  • vegeta, pieprz, papryka słodka
  • olej lub oliwa
  • Sos czosnkowy:
  • 200 ml jogurty naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • sos tzatziki
  • winegret:
  • 3-4 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić, polać olejem i posypać przyprawami. Odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Podsmażyć do miękkości mięsa.
  2. Sos czosnkowy: jogurt wymieszać z majonezem, czosnek przecisnąć przez praskę, posypać przyprawami, wymieszać i schłodzić.
  3. Pekinkę, pomidory i ogórki pokroić i wymieszać. Składniki na winegret wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odstawić. Wymieszać z sałatą zaraz przed podaniem.
  4. Placki podgrzać na patelni, posmarować sosem, posypać sałatką i mięsem - zwinąć. Smacznego :)
obiad tortilla sos czosnkowy kurczak gyros
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze