Wegańska tarta z kremem cytrynowym, czyli lemon curd, to propozycja dla osób, które nie lubią zbyt słodkich ciast. W dodatku przepis ten nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego, więc będzie idealny dla osób na diecie roślinnej. A nawet jeśli weganizm nie jest naszym pierwszym wyborem, gwarantujemy, że ta wegańska tarta z lemon curd zmieni spojrzenie na słodkości spod zielonej strony mocy.
PhotoCuisine
(średnia 4.55 z 174 głosów)
Kruche ciasto: mieszamy mąkę, migdały i cukier. Dodajemy schłodzony olej kokosowy i miksujemy ciasto na kruszonkę. Dolewamy zimną wodę i miksujemy lub szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 10-15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy płynnym olejem kokosowym. Ciasto rozwałkowujemy na placek na blacie posypanym mąką. Wylepiamy nim dno oraz boki formy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20-25 minut, aż będzie rumiane. Studzimy.
Krem cytrynowy: z 4 cytryn wyciskamy sok, a z 2 delikatnie ścieramy skórkę. Pozostałą cytrynę szorujemy i kroimy na plasterki. Sok z cytryny miksujemy ze śmietanką kokosową, skrobią kukurydzianą i kurkumą na gładką masę. Przelewamy do garnka i podgrzewamy, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy masa na lemon curd w wersji wegańskiej zacznie się gotować, dodajemy agar agar, ubijamy ok. 1 minuty.
Porady
Wegańska tarta z kremem cytrynowym to przepis, który wymaga nakładu pracy, ale efekt smakowy zdecydowanie to rekompensuje. Pracę warto podzielić jak w krokach na dwa etapy. Etap pierwszy to przygotowanie ciasta na tartę - rożna temperatura składników i sprawne pieczenia sprawią, że ciasto na tartę w wersji wegańskiej będzie naprawdę kruche, ale jednocześnie nie będzie się rozsypywać. Drugi krok to lemon curd krem cytrynowy na bazie roślinnych składników. Podobnie jak klasyczny lemon curd na jajkach - musi być gładki, delikatny, równomiernie gęsty. Do jego przygotowania zdecydowanie przyda się dobre trzepaczka kuchenna, a także... wyciskarka do cytrusów.
Wegańskie ciasta zyskują na popularności. Nic dziwnego - coraz więcej osób decyduje się wyeliminować z jadłospisu produkty odzwierzęce. W tym przepis za tłuszcz roślinny bierzemy olej kokosowy - musi być dobrze schłodzony. Z kolei do kremu cytrynowego lemon curd wykorzystujemy śmietankę kokosową - gęsty, ciekawy składnik bazowy do różnych kremów i słodkiego nadzienia.
Komentarze