Tarta z żółtym serem i łososiem

Wytrawna tarta z wysokiej jakości serem i łososiem posypana świeżym koprem idealnie sprawdzi się na każdą okazję. 

dodany przez: Promocja

tarta tatin

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 185 głosów)


Składniki:

  • • Składniki na ciasto:
  • 25 dag mąki krupczatki
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • • Składniki na farsz:
  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 20 dag filetu z łososia bez skóry
  • 3 jajka
  • 5 plastrów sera Kasztelan OSM SIEPRC;1 szklanka śmietany 18%
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1. Mąki przesiać, wymieszać z solą i posiekanym masłem. Dodać jajko, wodę, zagnieść. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
  • 2. Ułożyć ciasto w formie do tarty, ponakłuwać widelcem i upiec w 180 stopniach ok. 15 minut.
  • 3. Koper włoski posiekać, łososia pokroić w drobną kostkę, wymieszać ze śmietaną i jajkami, a następnie wyłożyć równomiernie na ciasto, zalać sosem. Przykryć wierzch tarty plastrami sera.
  • 4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 min. Posypać drobno pokrojonym szczypiorem i natką pietruszki.

Porady

Ser Kasztelan to idealny dodatek do każdego, codziennego dania. Symbol wysokiej jakości, sprawdzonego smaku i uniwersalnego charakteru.
Idealnie pasuje do kanapek, jajecznicy, zup i przystawek. 

www.osm-sierpc.pl


 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Podobne przepisy