Makowiec w cieście krucho-drożdżowym

Ocena:

4.47 (177)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Dużo maku owinięte wyśmienitym ciastem krucho-drożdżowym. Nadzienie z suszonymi owocami i nutą koniaku smakuje doskonale! Taki makowiec na świątecznym stole z pewnością zrobi wrażenie!

Składniki:

  • drożdże  30 g

  • śmietana  30 ml

  • masło  250 g

  • mąka  400 g

  • cukier puder  100 g

  • jajka  2 szt.

  • skórka z cytryny  1 szt.

  • sól  3 g

  • mak  300 g

  • mleko  1 l

  • miód  155 g

  • wanilia  1 szt.

  • orzechy włoskie  100 g

  • orzechy laskowe  50 g

  • migdały  100 g

  • figi  3 szt.

  • skórka pomarańczowa  30 g

  • rodzynki  60 g

  • mak  220 g

  • koniak  100 ml

  • orzechy włoskie  

Makowiec w cieście krucho-drożdżowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: drożdże rozkruszamy i mieszamy ze śmietaną. Masło (150) siekamy z mąką. Dodajemy cukier puder, jajka, drożdże, skórkę z cytryny i sól. Ciasto wyrabiamy, aż będzie lśniące.

  • Krok 2:

    Farsz: umyty mak zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu na płytce ochronnej. Mak powinien tylko mrugać, ugotowany osączamy i mielemy 2–3-krotnie. W dużym rondlu masło topimy z miodem, dodajemy drobniutko posiekaną wanilię, drobno posiekane orzechy, migdały, figi, skórkę pomarańczową i sparzone wrzątkiem rodzynki. Dokładnie mieszamy, dodajemy mak i stale mieszając, smażymy 10–15 min.

  • Krok 3:

    Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę, białka ubijamy na sztywną pianę. Ostudzony mak z bakaliami delikatnie mieszamy z masą jajeczną, dodajemy pianę i koniak. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, pokrywamy grubą warstwą farszu, dokładnie zwijamy. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i zostawiamy na 1 godz. w cieple do wyrośnięcia. Smarujemy stopionym masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC i pieczemy ok. 1 godz. Po ostygnięciu możemy makowiec polukrować i posypać posiekanymi migdałami lub orzechami albo skórką pomarańczową.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady

Zobacz przepis na: seromakowiec

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne