REKLAMA

Makowiec w cieście krucho-drożdżowym

Dużo maku owinięte wyśmienitym ciastem krucho-drożdżowym. Nadzienie z suszonymi owocami i nutą koniaku smakuje doskonale! Taki makowiec na świątecznym stole z pewnością zrobi wrażenie!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

makowiec

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 176 głosów)


Składniki:

  • ciasto: 30 g drożdży
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 150 g masła
  • 400 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
  • nadzienie: 300 g maku
  • 1 l przegotowanego mleka
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • laska wanilii
  • 100 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 50 g wyłuskanych orzechów laskowych
  • 100 g migdałów
  • 2–3 figi suszone
  • 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
  • 4 łyżki rodzynek
  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • kieliszek koniaku

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto: drożdże rozkruszamy i mieszamy ze śmietaną. Masło siekamy z mąką. Dodajemy cukier
  • jajka
  • drożdże
  • skórkę z cytryny i sól. Ciasto wyrabiamy
  • aż będzie lśniące.
  • Farsz: umyty mak zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu
  • na płytce ochronnej. Mak powinien tylko mrugać
  • ugotowany osączamy i mielemy 2–3-krotnie.
  • W dużym rondlu masło topimy z miodem
  • dodajemy drobniutko posiekaną wanilię
  • drobno posiekane orzechy
  • migdały
  • figi
  • skórkę pomarańczową i sparzone wrzątkiem rodzynki. Dokładnie mieszamy
  • dodajemy mak i stale mieszając
  • smażymy 10–15 min.
  • Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę
  • białka ubijamy na sztywną pianę. Ostudzony mak z bakaliami delikatnie mieszamy z masą jajeczną
  • dodajemy pianę i koniak.
  • Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy
  • pokrywamy grubą warstwą farszu
  • dokładnie zwijamy. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem i zostawiamy na 1 godz. w cieple
  • do wyrośnięcia.
  • Smarujemy stopionym masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC i pieczemy ok. 1 godz. Po ostygnięciu możemy makowiec polukrować i posypać posiekanymi migdałami lub orzechami
  • albo skórką pomarańczową.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady

Zobacz przepis na: seromakowiec

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy