Banica to tradycyjny wypiek bułgarski, który na Bałkanach podawany jest na co drugie śniadanie. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ten smaczny placek przygotować także samodzielnie w domu. Przepis jest banalnie prosty – w chrupiące ciasto filo zawijamy farsz ze słonego sera i wstawiamy do piekarnika. W Bułgarii do banicy dostaniemy szklankę zimnego ajranu.
Getty Image
(średnia 4.57 z 175 głosów)
Farsz: do miski wbijamy jajka i rozkłócamy je rózgą. Dodajemy pokruszony ser i jogurt. Mieszamy oraz doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
Składanie banicy: płaty ciasta filo smarujemy oliwą z oliwek przy pomocy pędzelka. Nakładamy na nie farsz i rozprowadzamy równo po całej powierzchni. Każdy płat po kolei zwijamy w rulon i układamy w formie do ciasta spiralnie (jeden za drugim) – od krawędzi do środka. Wierzch smarujemy oliwą.
Pieczenie: ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 35–40 min. Bułgarska banica jest gotowa, kiedy ciasto nabierze złotego koloru.
Porady
- Farsz na oryginalną bułgarską banicę przygotowywany jest z sera sirene – słonego twarogu z mleka krowiego, bawolego lub owczego. W smaku podobny jest do bardziej dostępnej w Polsce fety, dlatego ten rodzaj sera znajduje się w składnikach naszego przepisu.
- W zależności od tego, jak bardzo słony jest ser, który dodajemy do farszu, doprawiamy go mniejszą lub większą ilością soli.
- Słowo „banica” w języku starobułgarskim oznacza „zwijać”. Jednak współcześnie można przygotować ją także w inny, łatwiejszy sposób – przekładając płaty ciasta filo serowym farszem.
- Na Bałkanach placek z ciasta filo podawany jest na śniadanie w towarzystwie ajranu – lekko słonego napoju na bazie jogurtu i wody.
- Bułgarska banica świetnie smakuje z kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem.
Jeśli lubimy bardziej wyraziste smaki, do farszu na banicę możemy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano lub zioła prowansalskie. W bardziej rozbudowanej wersji farsz twarogowy przekładany jest szpinakiem, warzywami lub mięsem.
Szpinak i inne dodatki do banicy powinny być wcześniej przesmażone. W przeciwnym wypadku ciasto podczas pieczenia może podejść wodą, w efekcie czego wypiek nie będzie chrupiący.
Banica jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych bułgarskich potraw, ale nie jedyną, której warto spróbować. Miłośnikom kuchni bałkańskiej z pewnością posmakuje także:
Lekko słone, cienkie i chrupiące ciasto filo można wykorzystać nie tylko w banicy, ale także w innych słodkich lub słonych potrawach. Świetnie smakuje w quiche’ach i tartach – nadziewanych warzywami, mięsem lub owocami. Poniżej najpopularniejsze przepisy z ciastem filo w roli głównej:
Komentarze