Szarlotka tutti-frutti

Szarlotka która pachnie w całym domu

Ciastaciasto z jabłkamiDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.27 z 215 głosów)

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 1 kasia
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej
  • 5 jabłek
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka cynamonu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Szarlotka, można powiedziec, że idealna szarlotka :)
  • Przepis na szarlotkę, która zasmakuje każdemu. Nie znam osoby, w której taka pyszna szarlotka nie wywołałaby cieknięcia ślinki :)
  • Żółtka,mąka, proszek,masło i 1/2 szkl cukru wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić na 3 części (jedna większa),dwie mniejsze włożyc do zamrażalnika,większą wylepić blachę do pieczenia(sam spód).
  • Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i lekko odcisnąć z soku,dodać cynamon i cukier waniliowy. Jabłka ułożyć na cieście, na to zetrzeć na tarce jedną porcje ciasta z zamrażalnika ( można też drobno pokruszyć ), na to nałożyć ubitą pianę z białek z resztą cukru i mączką ziemniaczaną. na to kruszonka z ostatniej porcji ciasta.
  • Piec 30-40 minut w 170 stopniach.
  • Pyszna szarlotka gotowa :) Można zajadać, byle szybko, bo moja szarlotka znika ze stołu z prędkością rakiety :).
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy