Syrop z mniszka lekarskiego z tymiankiem to nie tylko sprawdzony sposób na kaszel i budowanie odporności. To także zdrowy dodatek do napojów, ciast i deserów. Jest delikatny i przyjemnie pachnie, więc doskonale sprawdzi się w sorbetach i koktajlach owocowych. Kwiaty tzw. mleczy zrywamy w maju i gotujemy z cukrem, zgodnie z tradycyjną recepturą. Dodatek tymianku sprawia, że syrop z mniszka jest jeszcze zdrowszy.
Getty Image
(średnia 4.44 z 216 głosów)
Kwiaty mniszka lekarskiego: odcinamy od łodyg. Krótko płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przekładamy do garnka.
Gotowanie: kwiaty zalewamy zimną wodą, dodajemy dwie gałązki tymianku i gotujemy przez 20 min. Zdejmujemy z kuchenki, studzimy i odstawiamy do lodówki na 24 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu maceracji).
Drugie gotowanie: następnego dnia ponownie podgrzewamy wywar z mniszka i tymianku. Po zagotowaniu, zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia.
Przecedzanie: roztwór przelewamy przez podwójną gazę. Odciskamy kwiaty i zioła, aby wydobyć jak najwięcej soku.
Gotowanie syropu: do klarownego roztworu dodajemy cukier i wyciśnięty sok z cytryn. Wstawiamy na kuchenkę i od momentu zagotowania podgrzewamy na małym ogniu. Wielokrotnie mieszamy syrop, aby się nie przypalił. Po ok. 2 godz. powinien mieć półpłynną konsystencję.
Syrop z mniszka lekarskiego z tymiankiem: jeszcze gorący przelewamy do słoików i zakręcamy.
Porady
- Staramy się zrywać kwiaty z łąk, które znajdują się z dala od zanieczyszczeń i ruchliwych dróg. Możemy zebrać ich więcej, jednak na litrowy słoik wystarczy 1 kilogram, czyli ok. 300 kwiatów mniszka lekarskiego.
- Biały cukier możemy zastąpić trzcinowym cukrem lub miodem.
- Zamiast tymianku możemy dodać imbir, który również doskonale buduje odporność. Z kolei jako dodatek, obok soku z cytryny, sprawdzi się sok z pomarańczy, który zadba o bardziej złożony aromat.
- Możemy odciąć nie tylko łodygi, ale także zielone części kwiatostanu. Nie musimy tego robić dokładnie – nie są one trujące i nie wpłyną negatywnie na smak.
- Syrop możemy gotować dłużej niż 2 godz. – nawet do 4 godz. Jednak trzeba uważać, żeby nie zrobił się zbyt gęsty. Może się wtedy skrystalizować i trudno będzie wydostać go ze słoika.
- Gotowy syrop z mniszka i tymianku przechowujemy w zamkniętym słoiku w ciemnym miejscu. Jest odpowiedni do spożycia przez 12 miesięcy.
- Otwarty słoik należy przechowywać w lodówce.
Taki syrop to wzbogacona wersja miodu z mniszka. Jest bogaty nie tylko w witaminy i minerały, ale dzięki tymiankowi jeszcze skuteczniej zwalcza kaszel i oczyszcza górne drogi oddechowe. Syrop z mniszka lekarskiego z tymiankiem jest chętnie stosowany w medycynie naturalnej:
Najlepsze zbiory są w maju, kiedy kwiaty są jeszcze młode, ale już dobrze rozwinięte – zbyt dojrzałe mogą być gorzkie. Nie zbieramy mniszków lekarskich po deszczu. Najlepiej wybrać się po nie w słoneczny dzień przed południem.
Po zerwaniu kwiatów, oczyszczamy je na sucho z zanieczyszczeń i owadów. Warto odłożyć je na 2–3 godz., żeby ewentualne insekty same opuściły kwiaty.
Tymianek można uprawiać w domu i cieszyć się świeżymi gałązkami przez cały rok. Jednak najlepsze są młode pędy w okresie wiosenno–letnim.
Syrop możemy pić łyżeczką tak, jak inne leki. Warto jednak wykorzystać jego przyjemny kwiatowo–ziołowy aromat i zdrowotne właściwości w kuchni. Tymiankowy syrop z kwiatów mniszka z powodzeniem może dołączyć do grona innych dodatków kulinarnych, którymi:
Delikatny smak i aromat syropu doskonale komponuje się z owocami i słodkimi kremami w deserach oraz tortach. Jadalne są także liście mniszka, z których można przygotować sałatkę.
Komentarze