Sos miętowy

Sos miętowy pochodzi z Anglii, gdzie podawany jest jako dodatek do baraniny oraz ryb. Tradycyjny angielski sos przygotowywany jest z minimalnej liczby składników - wystarczy ocet, cukier i mięta. Nasza wersja jest nieco ostrzejsza i mniej słodka, a to za sprawą dodatku cytryny. Podajemy szybki przepis na sos z miętą.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sosy

Czas przygotowania:
10min.
Kalorie:
303 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Sposób podania:

  • na zimno

Sos miętowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Mięta: płuczemy ją, delikatnie osuszamy. Następnie drobno je siekamy - można użyć też blendera.

  • 2.

    Cytryny: owoce dokładnie myjemy, a najlepiej dodatkowo też sparzamy. Przekrajamy je na pół i wyciskamy z nich sok.

  • 3.

    Przygotowanie sosu miętowego: posiekane liście mięty mieszamy z sokiem cytrynowym oraz oliwą z oliwek. Całość doprawiamy solą i pieprzem (do smaku) oraz opcjonalnie szczyptą cukru.

Kalorie: 303

Tłuszcz: 28

Błonnik: 6

Porady

  • Sos miętowy można podawać tak, jak zwykle robi się to w Anglii, z pieczoną baraniną. Jednak znakomicie sprawdzi się również podczas letniego grillowania – jako dodatek do mięs i warzyw.  
  • Mięta wspomaga trawienie i apetyt, dlatego warto dodawać ją do ciężkostrawnych dań. 
  • Sos miętowy można przyrządzić także na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem miodu oraz świeżo zmielonego pieprzu. 
  • Gotowy sos warto umieścić w lodówce na co najmniej godzinę, żeby smaki się przegryzły.
  • Sos miętowy do mięs wygląda wspaniale podany w maleńkich miseczkach udekorowanych listkami mięty. 
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy