Spaghetti z klopsikami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wołowinę, jajka, mleko, bułkę tartą, sól i pieprz mieszamy w misce i dokładnie wyrabiamy dłońmi i formujemy kuleczki o śr. 2,5 cm. W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę cebulę i posiekany czosnek, szklimy. Wkładamy klopsiki i obsmażamy na średnim ogniu, obracając, aż zbrązowieją. Zlewamy tłuszcz z patelni. Ustawiamy patelnię z klopsikami na małym ogniu.
Wlewamy sos pomidorowy i dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę. Przyprawiamy oregano, bazylią, solą czosnkową i pieprzem. Mieszamy. Dodajemy cukier i mieszamy. Doprowadzamy sos do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez 30 min. W tym czasie gotujemy spaghetti al dente. Osączony makaron łączymy w rondlu z sosem i klopsikami. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i płatkami parmezanu.
Komentarze