Spaghetti z klopsikami

Przepis na spaghetti z klopsikami.

dania z makaronemspaghetti

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 170 głosów)

Składniki:

  • KLOPSIKI:
  • 70 dag mielonej wołowiny
  • 2jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 cebuli pokrojonej
  • 3 ząbki czosnku
  • SOS:
  • 700 ml sosu pomidorowego
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżka soli czosnkowej
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • łyżka brązowego cukru
  • 60 dag spaghetti
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 5 dag parmezanu

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wołowinę, jajka, mleko, bułkę tartą, sól i pieprz mieszamy w misce i dokładnie wyrabiamy dłońmi i formujemy kuleczki o śr. 2,5 cm. W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę cebulę i posiekany czosnek, szklimy. Wkładamy klopsiki i obsmażamy na średnim ogniu, obracając, aż zbrązowieją. Zlewamy tłuszcz z patelni. Ustawiamy patelnię z klopsikami na małym ogniu.
  • Wlewamy sos pomidorowy i dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę. Przyprawiamy oregano, bazylią, solą czosnkową i pieprzem. Mieszamy. Dodajemy cukier i mieszamy. Doprowadzamy sos do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez 30 min. W tym czasie gotujemy spaghetti al dente. Osączony makaron łączymy w rondlu z sosem i klopsikami. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i płatkami parmezanu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy