Tradycyjna nalewka z aronii, znana też jako aroniówka, to jeden z najchętniej przygotowywanych domowymi sposobami mocniejszych trunków. Swą popularność zawdzięcza przede wszystkim leczniczym właściwościom aronii i wyjątkowym walorom smakowym. Cierpkie owoce nadają przetworom z aronii doceniany przez smakoszy i koneserów nalewek kwaskowy posmak. Owoce aronii zbierać pod koniec lata i wczesną jesienią.
Nalewkę z aronii można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z najczęściej spotykanych jest przepis z wykorzystaniem liści wiśni. Dużą popularnością cieszą się też warianty bez liści, bez gotowania oraz z dodatkiem aromatycznych przypraw - m.in. kardamonu czy imbiru.
Właściwości nalewki z aronii
Ze względu na swoje właściwości lecznicze, aroniówka może być naturalnym lekarstwem na wiele problemów. Po nalewkę z aronii powinny sięgnąć zwłaszcza osoby, które borykają się ze zbyt wysokim ciśnieniem, niedokwaśnością żołądka lub zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Ze względu na dużą zawartość antocyjanów, owoce aronii działają wzmacniająco na ściany naczyń krwionośnych. Oprócz tego mają silne właściwości przeciwutleniające i zapobiegają rozwijaniu się stanów zapalnych w organizmie. Aronia jest także bogatym źródłem witaminy C, P, B2, kwasu foliowego - i wielu innych cennych dla organizmu składników. Nalewka z aronii to także świetny sposób na wzmocnienie odporności w okresie jesienno-zimowych przeziębień.
Jak zrobić nalewkę z aronii?
Oto 3 przepisy na nalewkę z aronii. Wybierzcie swój ulubiony.
Nalewka z aronii z miodem bez gotowania
- 300 g aronii
- skórka z 1 cytryny
- 100 g miodu
- 0,5 l wódki
Owoce aronii opłuczcie i osuszcie. Rozgniećcie tłuczkiem, albo zmiksujcie w blenderze do pojawienia się soku. Rozgniecione owoce umieśćcie w słoju ze szczelnym zamknięciem. Dodajcie miód i skórkę z cytryny. Zalejcie wódką. Odstawcie do ciemnego i chłodnego miejsca na 5-6 tygodni. Co jakiś czas wstrząśnijcie zawartość.
Nalewka z aronii na spirytusie z liśćmi wiśni
- 2 kg aronii
- 300 sztuk liści wiśni
- 1 l spirytusu
- 1 i 1/2 l wody
- 1 kg cukru
- 50 g kwasku cytrynowego
Aronię umyjcie i włóżcie do zamrażalnika na ok. 3 doby. 2. Po tym czasie aronię i umyte liście wiśni zalejcie wodą i gotujcie przez ok. 40 minut często mieszając i dociskając łyżką by aronia puściła jak najwięcej soku. Zdejmijcie z ognia i przecedźcie przez sito, albo gazę. Dodajcie cukier i kwasek cytrynowy. Wymieszajcie do rozpuszczenia i zostawcie do ostygnięcia.
Dodajcie zimny sok do spirytusu (ważna jest kolejność by nie powstały grudki) Przelejcie nalewkę do butelek i odstawcie w chłodne miejsce na 2-3 miesiące.
Nalewka z aronii na spirytusie i wódce z kardamonem i imbirem
- 1 kg aronii
- 0.5 kg cukru
- 1 l spirytusu
- 1 l czystej wódki
- 1 laska wanilii
- kawałek suszonego imbiru
- 3 ziarna kardamonu
Aronię umyjcie, osuszcie i wrzućcie do szklanego naczynia. Dodajcie cukier, laskę wanilii, imbir i kardamon. Zalejcie wódką i spirytusem i odstawcie w ciepłe miejsce na 3 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie przefiltrujcie i przelejcie do butelek. Odstawcie w chłodne i ciemne miejsce na minimum 6 miesięcy.















