Przepisy z aronią

12 przepisów

Aronia to owoc, który nadaje się do przygotowania soków, nalewek i konfitur. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, aronia jest produktem z którego wychodzą doskonałe galaretki. Aronia jest mniej popularnym składnikiem ciast, ale ma swoich amatorów. Wyglądem przypomina ciemniejsze jagody. W smaku owoc jest słodki i cierpki a nawet ostry. Owoce zawierają dużą ilość witaminy C, która jest szczególnie przydatna w okresie jesienno-zimowym. Zebraliśmy dla was przepisy z aronią.

Przepisy w kolekcji Przepisy z aronią

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni jest pyszna i rozgrzewająca. Idealna na zimowe wieczory, bo niezbyt mocna. Podobnie, jak nalewka z aronii gotowana będzie dobrym domowym trunkiem po ciężkim obiedzie. Smaczku i aromatu dodają właśnie liście wiśni z mojego sadu - schyłek lata to ostatni dzwonek, żeby je zerwać, a warto bo nalewka z aronii z liśćmi wiśni to babciny sposób na różne przypadki. Sprawdźcie składniki i kroki przygotowania, jak zrobić nalewkę z aronii z dodatkiem liści wiśni - nie za mocną, a smakowitą.

Julita

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni

Inne z kolekcji: owoce leśne

Aronia - właściwości

Aronia to krzew pochodzący z Ameryki Północnej. Początkowo rosła dziko, aby z czasem zadomowić się w przydomowych działkach. Z powodzeniem zostały również uprawiane na plantacjach. Aronii przypisuje się silne działania oczyszczające z wolnych rodników, przeciwnowotworowe, spore witaminy C i P. Ponadto jest bogata w potas, wapń, żelazo i magnez. A także śladowe ilości jodu. Owoc aronii często polecany jest do stosowania w profilaktyce nadciśnienia tętniczego i nieżycie żołądka. Aronia znana jest  również z poprawiania ostrości widzenia. 

Aronia - zastosowanie

Interesującym zastosowaniem aronii jest wykorzystanie jej jako barwnika spożywczego. W zależności od ilości soku z aronii otrzymamy kolor o stopniowanym nasyceniu. Od fioletowego po delikatnie różowy. Ususzona aronia będzie niecodziennym dodatkiem do ciast, deserów a nawet do mieszanek herbacianych. Napar owocowy z malin i aronii będzie działał rozgrzewająco w chłodne dni. 

 

Artykuły powiązane

Jagody goji
07.10.2020

Jak jeść jagody goji? Owsianka to tylko jeden z pomysłów

W smaku tych niewielkich, czerwonych owoców wyczuwa się żurawinę, pomidory i zioła, dlatego jagody goji mogą być ciekawą przekąską, ale i dodatkiem do deserów, sałatek czy owsianki. Nieprzypadkowo są zaliczane do superfood. Podpowiadamy, jak jeść jagody goji.

Kasza jaglana na słodko
22.05.2020

Kasza jaglana na słodko - pyszny smak dzieciństwa

Kasza jaglana na co dzień występuje jako dodatek do mięsnych sosów albo gotowanych warzyw. Nam jednak najbardziej kojarzy się ona ze słodkimi daniami z dzieciństwa. Kasza z owocami, w formie apetycznej zapiekanki lub kokosowych kuleczek zastąpi deser, będzie pożywnym śniadaniem, sprawdzi się nawet jako obiad. W cyklu Przyjemności na weekend polecamy kaszę jaglaną na słodko.

pudding chia
24.02.2020

Pudding chia - prosty przepis, który pokochasz!

Pudding chia to popularny deser, który podbił nasze podniebienia. To zarówno wspaniały pomysł na podwieczorek, jak i doskonałe, lekkie śniadanie. Pudding chia przygotowuje się w zaledwie w kilka minut - nic, tylko spróbować!

naturalnie-slider
25.11.2019

Agnieszka Cegielska: Natura daje siłę

Uwierzycie, że pani z telewizji potrafi ściągać sok z brzozy? I że jest konsultantką ajurwedy – starożytnego systemu medycyny rodem z Indii? A jednak! W magazynie "Moje Gotowanie" opowiedziała Dorocie Filipkowskiej o początkach swojej miłości do natury i o tym, jak się żyje z nią w bliskości.

Superfood
08.07.2019

Dietetyk poleca 5 superfood, na które warto zwrócić uwagę

Superfood to wyjątkowe produkty, które warto włączyć do jadłospisu. Nie powinny kojarzyć się jedynie z dietą odchudzającą. Dietetyk kliniczny, Hanna Stolińska-Fiedorowicz, opowiedziała nam o zaletach pięciu wybranych składników. Jakich składników dostarcza miechunka? Dlaczego warto sięgnąć po nasiona chia? I czym jest lacuma? O tym w cyklu "Smak".

Sokownik pomoże zrobić domowy sok
02.07.2019

Sokownik - sposób na pyszne soki bez pasteryzacji

Sok malinowy czy sok z aronii to przetwory, które od lat rządzą w polskich spiżarniach. Nic dziwnego, są wartościowe i pyszne. W ich przygotowaniu pomoże sokownik. Sprzęt praktyczny, bo sokownik to garnek, w którym przygotowujemy sok, a następnie rozlewamy do słoików bez potrzeby pasteryzowania. Dlaczego warto zainwestować w sokownik i jaki model wybrać? O tym w cyklu "Dobre rzeczy".

Moringa
25.06.2018

Moringa - drzewo i liście. Zaproś nowe superfood do kuchni

Moringa, inaczej „cudowne drzewo”, to kolejne superfood, które zachwyca właściwościami prozdrowotnymi. Moringa w polskich sklepach dostępna jest w postaci suszu oraz proszku. Wyjaśniamy, jak wpływa na nasz organizm i jak użyć jej w kuchni.

Superfoods, czyli jedzenie do zadań specjalnych
03.04.2018

Polskie superfood - znasz je wszystkie?

Zachwycamy się jagodami goi i nasionami chia, podczas gdy nasze rodzime superfoods mają tyle samo lub więcej cennych składników. Jarmuż, kasza jaglana czy morwa to polscy bohaterowie stołu!

superfoods_glowne
10.12.2015

Superfood - 10 najlepszych produktów

Superfood to żywność o wielu właściwościach odżywczych. Wybraliśmy 10 najlepszych, które warto włączyć do swojej diety