Domowa musztarda

Domowa musztarda jest niezwykle aromatyczna, a dodatek wina i ziół nadaje jej niepowtarzalny smak. Sprawdzi się znakomicie w towarzystwie wędlin, różnego rodzaju mięs, podawanych na ciepło i na zimno, a także jako składnik dressingów. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na musztardę - jak raz spróbujecie, nigdy więcej nie kupicie gotowej.  

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sos musztardowy

Czas przygotowania:
10min.
Kalorie:
719 kcal
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Domowa musztarda - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Dojrzewanie musztardy: w szklanej misce mieszamy ziarno gorczycy, wino musujące wino białe i 2 płaskie łyżeczki soli. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. 

  • 2.

    Mieszanie składników: trzeciego dnia wcześniej przygotowana mieszankę umieszczamy w misie robota kuchennego. Dodajemy estragon i miksujemy na gładką masę. Możemy dodać odrobinę przegotowanej wody dla uzyskania pożądanej konsystencji. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy sól.

  • 3.

    Przechowywanie: gotową domową musztardę umieszczamy w wyparzonych słoiczkach, które zamykamy i odstawiamy do lodówki. 

Kalorie: 719

Węglowodany: 36

Tłuszcz: 34

Błonnik: 9

Białko: 34

Porady

  • Bardzo ważnym etapem jest dojrzewanie, które wymaga czasu. Warto jednak poczekać 3 dni, gdyż wtedy nasiona gorczycy wchłaniają płyn, co wpływa na niepowtarzalny smak domowej musztardy
  • Musztardę można przechowywać w zamkniętych słoiczkach przez co najmniej miesiąc. 
  • Składniki domowej musztardy można modyfikować wedle uznania, ciekawy smak uzyskamy dodając miód lub wędzoną paprykę. 
  • Zamiast wina musującego do przyrządzenia domowej musztardy możemy użyć również octu. 
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy