Domowa musztarda jest niezwykle aromatyczna, a dodatek wina i ziół nadaje jej niepowtarzalny smak. Sprawdzi się znakomicie w towarzystwie wędlin, różnego rodzaju mięs, podawanych na ciepło i na zimno, a także jako składnik dressingów. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na musztardę - jak raz spróbujecie, nigdy więcej nie kupicie gotowej.
apetitonline.cz
(średnia 5 z 1 głosów)
Dojrzewanie musztardy: w szklanej misce mieszamy ziarno gorczycy, wino musujące wino białe i 2 płaskie łyżeczki soli. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce.
Mieszanie składników: trzeciego dnia wcześniej przygotowana mieszankę umieszczamy w misie robota kuchennego. Dodajemy estragon i miksujemy na gładką masę. Możemy dodać odrobinę przegotowanej wody dla uzyskania pożądanej konsystencji. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy sól.
Przechowywanie: gotową domową musztardę umieszczamy w wyparzonych słoiczkach, które zamykamy i odstawiamy do lodówki.
Kalorie: 719
Węglowodany: 36
Tłuszcz: 34
Błonnik: 9
Białko: 34
Podobne przepisy: sos musztardowy sos musztardowy - zobacz inne inspiracje Dieta: wegetariańska - zobacz inne inspiracjePorady
- Bardzo ważnym etapem jest dojrzewanie, które wymaga czasu. Warto jednak poczekać 3 dni, gdyż wtedy nasiona gorczycy wchłaniają płyn, co wpływa na niepowtarzalny smak domowej musztardy.
- Musztardę można przechowywać w zamkniętych słoiczkach przez co najmniej miesiąc.
- Składniki domowej musztardy można modyfikować wedle uznania, ciekawy smak uzyskamy dodając miód lub wędzoną paprykę.
- Zamiast wina musującego do przyrządzenia domowej musztardy możemy użyć również octu.
Komentarze