Domowa musztarda

Ocena:

5 (2)

  • 10 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Domowa musztarda jest niezwykle aromatyczna, a dodatek wina i ziół nadaje jej niepowtarzalny smak. Sprawdzi się znakomicie w towarzystwie wędlin, różnego rodzaju mięs, podawanych na ciepło i na zimno, a także jako składnik dressingów. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na musztardę - jak raz spróbujecie, nigdy więcej nie kupicie gotowej.  

Składniki:

  • gorczyca  100 g

  • wino musujące  150 ml

  • białe wino  150 ml

  • sól morska  15 g

  • estragon  5 gałązek

Domowa musztarda - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Dojrzewanie musztardy: w szklanej misce mieszamy ziarno gorczycy, wino musujące wino białe i 2 płaskie łyżeczki soli. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 3 dni w chłodne miejsce. 

  • Krok 2:

    Mieszanie składników: trzeciego dnia wcześniej przygotowana mieszankę umieszczamy w misie robota kuchennego. Dodajemy estragon i miksujemy na gładką masę. Możemy dodać odrobinę przegotowanej wody dla uzyskania pożądanej konsystencji. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy sól.

  • Krok 3:

    Przechowywanie: gotową domową musztardę umieszczamy w wyparzonych słoiczkach, które zamykamy i odstawiamy do lodówki. 

Porady

  • Bardzo ważnym etapem jest dojrzewanie, które wymaga czasu. Warto jednak poczekać 3 dni, gdyż wtedy nasiona gorczycy wchłaniają płyn, co wpływa na niepowtarzalny smak domowej musztardy
  • Musztardę można przechowywać w zamkniętych słoiczkach przez co najmniej miesiąc. 
  • Składniki domowej musztardy można modyfikować wedle uznania, ciekawy smak uzyskamy dodając miód lub wędzoną paprykę. 
  • Zamiast wina musującego do przyrządzenia domowej musztardy możemy użyć również octu. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne