Orzechy makadamia pochodzą z drzewa makadamia (macadamia) należącego do rodziny srebrnikowatych, naturalnie występującego w Australii, a odkrytego w XIX wieku. W uprawie można je spotkać również na południu Afryki oraz na Hawajach, dlatego ich potoczna nazwa to „orzechy hawajskie”. Makadamia jest drzewem wiecznie zielonym o specyficznych wąskich listkach, osiągającym wysokość nawet do 12 metrów.

Właściwości orzechów makadamia

Kuliste i jasne, z wyglądu przypominające groszek ptysiowy orzechy makadamia uchodzą za jedne z najzdrowszych na świecie. Głównie z powodu witamin i minerałów, które zawierają. Orzechy makadamia stanowią bardzo dobre źródło witaminy A, witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, magnezu (130 mg w 100 g), wapnia (85 mg w 100 g), żelaza, cynku, miedzi, fosforu, selenu, manganu, sodu. W jądrach orzechów makadamia znajduje się blisko 80 proc. zdrowych tłuszczów (w tym zwłaszcza kwasów jednonienasyconych – aż 59 g w 100 g). Orzechy makadamia są bardzo dobrym źródłem białka, błonnika , a także antyoksydantów, które chronią organizm przed przedwczesnym starzeniem oraz groźnymi chorobami, w tym nowotworami. Orzechy makadamia nie zawierają cholesterolu, glutenu ani kofeiny.

Dlaczego warto jeść orzechy makadamia ?

·         Wzmacniają kości – głównie za sprawą znacznych ilości wapnia.

·         Regulują poziom cukru we krwi.

·         Dzięki zawartości witamin z grupy B orzechy makadamia korzystnie oddziałują na układ nerwowy – niwelują psychiczne napięcia, pomagają się skupić, przeciwdziałają depresji, poprawiają samopoczucie.

·         Regularnie jedzone orzechy makadamia pomagają uporać się ze stresem.

·         Usprawniają funkcjonowanie mózgu.

·         Chronią przed rozwojem miażdżycy.

·         Orzechy makadamia korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci.

·         Ułatwiają zasypianie i przeciwdziałają bezsenności.

·         Usprawniają pracę serca, przede wszystkim poprzez zdolność redukowania poziomu „złego” cholesterolu LDL.

·         Pomimo wysokiej kaloryczności, za sprawą jednonienasyconych kwasów  tłuszczowych, orzechy makadamia wspomagają odchudzanie, również dzięki podkręceniu tempa przemiany materii.

·         Orzechy makadamia chronią jelita i korzystnie oddziałują na ich funkcjonowanie.

·         Ochraniają prostatę (obniżają ryzyko przerostu gruczołu krokowego).

Jak wykorzystać orzechy makadamia w kuchni?

Orzechy makadamia sprawdzą się jako przekąska między posiłkami, choć z uwagi na kaloryczność z ich spożyciem nie należy przesadzać. Są bardzo chrupkie, jednocześnie słodkawe i słone, dzięki czemu można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Pokruszone będą smacznym i zdrowym dodatkiem do jaglanki, owsianki, puddingu, budyniu, kremu czekoladowego. Można nimi posypać tarty, ciasta, lody, sałatki, makarony, naleśniki, pankejki, chrupiące gofry, robić z nich ciasteczka oraz babeczki. Orzechy makadamia będą ciekawym dodatkiem do brownie albo blondie. Doskonale sprawdzą się jako składnik domowej granoli. Mogą urozmaicić też danie obiadowe - udowadnia to przepis na pieczeń jagnięcą faszerowaną ziołami i orzechami makadamia.

Orzechy makadamia – garść inspiracji:

·         W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, curry, słodką paprykę, sól himalajską, pieprz i pół łyżeczki cukru kokosowego. W tak przygotowanej mieszance zanurz orzechy makadamia, po czym rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj przez ok. 10 minut w 200 stopniach.

·         Orzechy makadamia posiekaj i podpraż na jasnobrązowy kolor na beztłuszczowej patelni. Posyp nimi dowolną zupę krem.

·         Rozpuść w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Orzechy makadamia maczaj w czekoladzie i odstaw do wystygnięcia (np. na papierze do pieczenia).

·         Przygotuj z nich odżywcze kulki mocy, orzechy makadamia miksując na gładko z innymi dowolnymi składnikami, np. rodzynkami, daktylami, miodem, płatkami owsianymi, innym rodzajem orzechów, wiórkami kokosowymi, pestkami dyni, słonecznika itp.

·         Rozpuść w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, dodaj drobno posiekane orzechy makadamia, jagody goji i odrobinę gruboziarnistej soli himalajskiej. Uformuj płaską tabliczkę na papierze do pieczenia, wstaw do lodówki do zastygnięcia.

Na uwagę zasługuje również zdrowy olej z orzechów makadamia. Można go spożywać zarówno na zimno, jak i na ciepło – ze względu na wysoką temperaturę dymienia (198 stopni) nadaje się do smażenia.

Uwaga! Orzechy makadamia są toksyczne dla psów i kotów.