ŚLIMACZKI À LA PIZZA

Smakuje lepiej niż pizza.

Pizza

Czas przygotowania:
45 min.
Ocena:

(średnia 4.54 z 194 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 150ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 15 dag pieczarek
  • 10 dag pomidorów
  • 2 główki cebuli
  • koncentrat pomidorowy
  • 10 dag sera żółtego
  • przyprawa do pizzy

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Do mąki wkruszyć drożdże, dodać ½ łyżeczki soli, oliwę oraz letnią wodę. Dobrze wyrobić ciasto i wstawić na chwilę do lodówki żeby nie wyrosło.
  • Następnie ciasto cienko rozwałkować. Posmarować koncentratem pomidorowym i posypać startym serem żółtym. Na ser położyć drobno pokrojone i przysmażone pieczarki, cebulę i pomidory. Przyprawić.
  • Całość zwinąć, formułując roladę. Pokroić w równe, grube (ok. 2cm) plastry. Powstałe ślimaczki ułożyć na posmarowanej oliwą patelni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto w temperaturze 190°C ok. 20min.
  • Ślimaczki można nadziewać rozmaitymi farszami np.: bekon, mozzarella, pomidory, oliwki, bazylia.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy