Shot imbirowy w ekspresowym przepisie. Wzmacniamy odporność naturalnymi składnikami sposobem dietetyczki Agaty Ziemnickiej. Cytryna, imbir i miód to nasi najlepsi sojusznicy w walce z przeziębieniem. Zobacz, jak zrobić shot imbirowy wzmacniający odporność.
(średnia 4.53 z 199 głosów)
Korzeń imbiru i korzeń kurkumy myjemy w zimnej wodzie, osuszamy za pomocą ręczników papierowych, następnie obieramy za pomocą łyżeczki lub nożyka. Wodę podgrzewamy i lekko przestudzamy.
Wszystkie składniki - imbir, kurkumę, szczyptę czarnego pieprzu, odrobinę soli himalajskiej, łyżeczkę miodu i ciepłą wodę blendujemy na gładką konsystencję. Pijemy.
Porady
- Możesz przygotować większą ilość napoju, przelać do butelki lub słoika i trzymać przez 3 dni w lodówce. Zalecane dawkowanie napoju imbirowego to: 100 ml na wieczór.
- W czym tkwi moc przepisu? Shot imbirowy to nie tylko sam korzeń. Kurkuma i imbir mają bardzo silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Pomagają budować własną odporność, ale też walczyć z nową infekcją. Świetnie chronią przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Kurkuma w towarzystwie czarnego pieprzu lepiej się wchłania, a witamina C jest wisienką na torcie w procesie wspierania odporności.
- Powyższy przepis pochodzi z książki Agaty Ziemnickiej "Soki i koktajle w minutę", wyd. Burda Książki/Philips.
Imbir posiada szerokie właściwości lecznicze. W medycynie chińskiej używany jest od ponad 2500 lat. Imbir, choć to popularna roślina przyprawowa, nie rośnie już w dzikiej formie. Imbir uprawiany jest np. w Chinach, Brazylii, Tajlandii. Na rynku można dostać imbir w kilku postaciach. W kuchni najczęściej używa się surowego korzenia, można też dostać imbir w proszku, kandyzowany oraz marynowany - najczęściej podawany do sushi. Korzeń imbiru jest dostępny i można go kupić właściwie w każdym dyskoncie. Jakie właściwości lecznicze ma korzeń imbiru? Imbir posiada działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, przeciwbólowe, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, a także przeciwbakteryjne, dlatego doskonale radzi sobie z osłabieniem i uczuciem rozbicia. Świeży imbir doskonale rozgrzewa i wspomaga trawienie. Ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy oraz układ sercowo-naczyniowy.
Kurkuma to przyprawa wywodząca się z Indii o charakterystycznym intensywnym żółtym kolorze i ostrym smaku. Kurkuma często nazywana jest kuzynką imbiru. W Polsce najczęściej używamy zmielonej formy. Kurkuma posiada wiele właściwości leczniczych. Często używana jest także w kosmetyce. Jakie właściwości lecznicze ma kurkuma? Kurkuma wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz wykrztuśne. Napój z kurkumy ma właściwości rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe.
Składniki napoju imbirowego można modyfikować w zależności od preferencji smakowych. Można przygotować shot imbirowy z powyższego przepisu lub użyć jednego z poniższych. Przepis na shot z imbirem i marchewką: obierz ze skórki 7 cm korzenia imbiru. Podziel na mniejsze części. 2 marchewki umyj i obierz ze skórki, podziel na mniejsze kawałki. Imbir i marchewkę przepuść przez sokowirówkę. W rondelu zagotuj szklankę wody, przestudź i dodaj 2 łyżki miodu wielokwiatowego, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczyptę soli oraz sok z jednej cytryny. Wymieszaj i dodaj do wyciśniętego soku z imbiru i marchewki. Napój przelej do butelki i włóż do lodówki. Pij co wieczór po 100 mililitrów. Przepis na shot imbirowy z jabłkiem i kurkumą: obierz 5 cm imbiru, 2 kwaśne jabłka, przepuść przez sokowirówkę. Wlej do garnka szklankę wody, dodaj 1/3 łyżeczki cynamonu i kurkumy. Zagotuj, odstaw i przestudź. Zmieszaj z imbirem i sokiem z jabłek. Dodaj sok z połowy cytryny i dokładnie wymieszaj. Pij prosto po przygotowaniu. Możesz zrobić więcej napoju i przechowywać go w lodówce przez okres 3 dni.
Komentarze