Shot imbirowy to ekspresowy przepis na odporność. Spodoba się miłośnikom naturalnych, domowych remediów na infekcje. Nie tylko świetnie smakuje i wzmacnia organizm, ale też doskonale pobudza. Imbir, kurkuma, cytryna i miód to najlepsi sojusznicy w walce z przeziębieniem. Zobaczcie, jak zrobić ten fantastyczny shot na odporność.
Adobe Stock
(średnia 4.53 z 200 głosów)
Przygotowanie: korzenie imbiru i kurkumy obieramy za pomocą łyżeczki lub nożyka. Zdejmujemy skórkę z cytryn. Odrzucamy ją, a miąższ owoców dzielimy na ćwiartki.
Łączenie składników: umieszczamy cząstki cytryny, imbir i kurkumę w kielichu blendera. Miksujemy na jednolity koktajl.
Shot imbirowy: dosładzamy łyżką miodu. Możemy przelać przez gęste sitko, żeby pozbyć się włókien imbiru. Przechowujemy w lodówce.
Porady
- Korzeń kurkumy należy obierać w rękawiczkach, ponieważ barwi skórę na pomarańczowo. Wybór narzędzia do tego zadania – łyżeczki – może niektórych zaskoczyć, ale zapewniamy, że świetnie poradzi sobie z usuwaniem skórki z zagłębień w korzeniu.
- Możemy przygotować większą ilość napoju, przelać go do butelki lub słoika i trzymać przez 3–5 dni w lodówce. Jak często pić shoty imbirowe? Zalecane dawkowanie to 100 ml dziennie. Miksturę najlepiej przyjmować wieczorem.
- W czym tkwi moc przepisu? Shot imbirowy to nie tylko sam korzeń. Kurkuma i imbir mają bardzo silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Pomagają budować własną odporność, ale też walczyć z nową infekcją. Świetnie chronią przed rozwojem chorób cywilizacyjnych.
- Nie w każdym sklepie spożywczym dostaniemy korzeń kurkumy. W razie potrzeby możemy go zastąpić sproszkowaną przyprawą. Należy zrobić z niej pastę, poprzez wsypanie jej do wrzątku. Mieszaninę należy redukować przez około 5 minut. Odpowiednie proporcje to 3 łyżki kurkumy na pół szklanki wody.
- Zmiksowanie składników za pomocą blendera to świetny sposób na shot imbirowy bez wyciskarki. Jeśli jednak dysponujemy urządzeniem wolnoobrotowym do robienia świeżych soków, wystarczy, że przepuścimy przez nie kolejne elementy napoju.
- Shot na odporność można wzbogacić sokiem z pomarańczy lub mandarynki.
- Sprawdźcie także inne przepisy na mikstury naturalnie wspierające odporność organizmu, które przydadzą się zimą, takie jak syrop z cebuli i syrop z sosny.
Każdy ze składników na shot z imbiru odgrywa ważną rolę. Wspólnie tworzą one rozgrzewający, witaminowy napój o wielu właściwościach prozdrowotnych. Żeby się o nich przekonać, warto rozłożyć shot na czynniki pierwsze. Jakie funkcje spełniają jego poszczególne elementy? Wyjaśniamy:
Shot na odporność w zalecanych dawkach nie powinien nikomu zaszkodzić, ale od imbiru powinny stronić osoby cierpiące na wrzody żołądka lub refluks. Pikantny, wyrazisty w smaku korzeń może podrażniać układ pokarmowy.
Składniki napoju można modyfikować w zależności od preferencji smakowych. Można przygotować shot z imbiru, cytryny i miodu z dodatkiem kurkumy według powyższego przepisu lub użyć innych, cennych elementów. Wpłyną one nie tylko na właściwości zdrowotne syropu, ale także jego smak i konsystencję. Polecamy wypróbować na przykład:
Komentarze