Ocet truskawkowy

Przepis na ocet truskawkowy - idealny dodatek do sałat.

Dodany przez:

Ocet truskawkowy

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1/2 kg truskawek
  • skórka skrojona z cytryny
  • 3/4 l octu jabłkowego
  • łyżka syropu z agawy

Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy, szypułkujemy, osuszamy i tniemy na ćwiartki, wrzucamy do dużej butelki z szeroką szyjką, dorzucamy skórkę z cytryny. Zalewamy octem i sokiem z agawy, przez chwilę delikatnie potrząsamy, odstawiamy na 3 tyg. w chłodne, ciemne miejsce. Filtrujemy do czystych butelek, trzymamy zamknięty w lodówce.
  2. Do filtrowania najlepiej użyć kilkakrotnie złożonej gazy, ale najlepsze efekty daje... papierowy filtr do kawy. Wprawdzie trzeba się uzbroić w anielską cierpliwość, za to otrzymany płyn będzie krystalicznie czysty i przejrzysty.
  3. Ocet truskawkowy jest fantastycznym dodatkiem do sałatek z owocami, serami i dojrzewającymi wędlinami.
  4. * z przepisu wychodzi ok 1 l octu.
owoce przetwory truskawki ocet
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze