Ocet truskawkowy

Przepis na ocet truskawkowy - idealny dodatek do sałat.

Przetwory

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.54 z 146 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg truskawek
  • skórka skrojona z cytryny
  • 3/4 l octu jabłkowego
  • łyżka syropu z agawy

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Truskawki myjemy, szypułkujemy, osuszamy i tniemy na ćwiartki, wrzucamy do dużej butelki z szeroką szyjką, dorzucamy skórkę z cytryny. Zalewamy octem i sokiem z agawy, przez chwilę delikatnie potrząsamy, odstawiamy na 3 tyg. w chłodne, ciemne miejsce. Filtrujemy do czystych butelek, trzymamy zamknięty w lodówce.
  • Do filtrowania najlepiej użyć kilkakrotnie złożonej gazy, ale najlepsze efekty daje... papierowy filtr do kawy. Wprawdzie trzeba się uzbroić w anielską cierpliwość, za to otrzymany płyn będzie krystalicznie czysty i przejrzysty.
  • Ocet truskawkowy jest fantastycznym dodatkiem do sałatek z owocami, serami i dojrzewającymi wędlinami.
  • * z przepisu wychodzi ok 1 l octu.

Porady

Zobacz też: nie tylko ocet - jak naturalnie posprzątać kuchnię

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Główne składniki: