Sernik miętowy na czekoladowym spodzie

Ocena:

4.47 (201)

  • 1 godz. 50 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Sernik miętowy na czekoladowym spodzie to kolejna wersja lubianego ciasta. Mięta i czekolada to klasyczne połączenie smaków. Sernik miętowy na czekoladowym spodzie spełni oczekiwania każdego smakosza.

Składniki:

  • wafle  150 g

  • śmietana 18%  60 ml

  • świeża mięta  4 liście

  • esencja waniliowa  5 ml

  • aromat do ciasta  15 ml

  • barwnik spożywczy  1 szt.

  • skórka z cytryny  1 szt.

  • ser biały  600 g

  • cukier  150 g

  • mąka  25 g

  • jajka  2 szt.

  • gorzka czekolada  1 szt.

Sernik miętowy na czekoladowym spodzie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na spód: czekoladowe wafelki kruszymy do blendera i rozdrabniamy tak, aby powstała klejąca się masa, tworząc idealny spód do ciasta. Dno i boki tortownicy o śr. 19 cm wykładamy pergaminem. Dno równomiernie wylepiamy przygotowaną masą.

  • Krok 2:

    Na masę serową: do blendera wlewamy śmietanę, dodajemy miętę, esencję waniliową, olejek miętowy, barwnik zielony (w ilości wedle uznania zależy jak intensywny kolor chcemy osiągnąć) oraz skórkę z cytryny. Miksujemy. Następnie do misy miksera wrzucamy ser i cukier. Zaczynamy mieszać na średnich obrotach.

  • Krok 3:

    Potem po kolei dosypujemy mąkę, wbijamy jajka i wlewamy śmietanę z dodatkami. Szpatułką zbieramy dokładnie z brzegów i dna całą masę, żeby wszystko dobrze się połączyło. Nie ubijamy masy za mocno, aby sernik w czasie pieczenia nie „wystrzelił” za bardzo. Masę wylewamy na spód z wafelków. Stukamy parę razy blachą o blat, żeby wyrównać powierzchnię.

  • Krok 4:

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C. Pieczemy 15 min i obniżamy temp. do 120°C. Pieczemy 60–70 min. Sernik powinien mieć sztywne boki, lecz przy poruszeniu środek powinien się delikatnie trząść. Pozostawiamy go na chwilkę w wyłączonym piekarniku.

  • Krok 5:

    Następnie uchylamy drzwiczki i dalej pozostawiamy jeszcze na jakiś czas. Po zupełnym wystudzeniu ciasto powinno trafić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

  • Krok 6:

    Przed podaniem dekorujemy ozdobami ze stopionej w kąpieli wodnej, dobrej jakości czekolady, którą cienko rozsmarowujemy na pergaminie, tworząc listki, wstążki itp. Ozdoby schładzamy w lodówce i nakładamy na zimny sernik.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: sernik pomarańczowy z ricottą 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne