Sernik miętowy na czekoladowym spodzie

Sernik miętowy na czekoladowym spodzie to kolejna wersja lubianego ciasta. Mięta i czekolada to klasyczne połączenie smaków. Sernik miętowy na czekoladowym spodzie spełni oczekiwania każdego smakosza.

Dodany przez:

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • spód: 150 g wafelków czekoladowych
  • masa serowa: 60 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3–4 gałązki świeżej mięty, oberwane listki
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 3 łyżeczki mocnego olejku miętowego
  • zielony barwnik spożywczy
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • 600 g białego sera trzykrotnie mielonego
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 duże jajka
  • dekoracja: czekolada 70% do wykonania ozdób

Przygotowanie

  1. Na spód: wafelki kruszymy do blendera i rozdrabniamy tak, aby powstała klejąca się masa, tworząc idealny spód do ciasta. Dno i boki tortownicy o śr. 19 cm wykładamy pergaminem. Dno równomiernie wylepiamy przygotowaną masą.
  2. Na masę serową: do blendera wlewamy śmietanę, dodajemy miętę, esencję waniliową, olejek miętowy, barwnik (w ilości wedle uznania; zależy jak intensywny kolor chcemy osiągnąć) oraz skórkę z cytryny. Miksujemy. Następnie do misy miksera wrzucamy ser i cukier. Zaczynamy mieszać na średnich obrotach.
  3. Potem po kolei dosypujemy mąkę, wbijamy jajka i wlewamy śmietanę z dodatkami. Szpatułką zbieramy dokładnie z brzegów i dna całą masę, żeby wszystko dobrze się połączyło. Nie ubijamy masy za mocno, aby sernik w czasie pieczenia nie „wystrzelił” za bardzo. Masę wylewamy na spód z wafelków. Stukamy parę razy blachą o blat, żeby wyrównać powierzchnię.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C. Pieczemy 15 min i obniżamy temp. do 120°C. Pieczemy 60–70 min. Sernik powinien mieć sztywne boki, lecz przy poruszeniu środek powinien się delikatnie trząść. Pozostawiamy go na chwilkę w wyłączonym piekarniku.
  5. Następnie uchylamy drzwiczki i dalej pozostawiamy jeszcze na jakiś czas. Po zupełnym wystudzeniu ciasto powinno trafić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
  6. Przed podaniem dekorujemy ozdobami ze stopionej w kąpieli wodnej, dobrej jakości czekolady, którą cienko rozsmarowujemy na pergaminie, tworząc listki, wstążki itp. Ozdoby schładzamy w lodówce i nakładamy na zimny sernik
  7. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Wskazówki

Zobacz także: sernik pomarańczowy z ricottą 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

czekolada sernik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy