Sernik marmurkowy

Kremowe serniki tych słodkości nie może zabraknąć na Wielkanoc.

Dodany przez:

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
22 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • 100g margaryny lub masła
  • 180g mąki tortowej
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg serka naturalnego
  • 4 jajka
  • 180 g miękkiej margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 2*40g
  • 2 łyżki kakao
  • 100 ml śmietany kremówki
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto ,zawinąć
  2. w folię i włożyć do lodówki na 60 minut.Dno tortownicy 26cm.
  3. wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do
  4. pieczenia.Ciastem wyłożyć dno tortownicy, ciasto po nakłuwać
  5. widelcem.Podpiec kruchy
  6. spód ok.10 minut w temperaturze 200°C.
  7. Masa serowa: Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać po
  8. jednym jajku,następnie porcjami cukier puder i budyń. Do masy dodawać
  9. porcjami serek naturalny. Mieszać za pomocą miksera do uzyskania
  10. jednolitej gładkiej masy.Na końcu dodać ubitą śmietanę kremówkę i
  11. delikatnie połączyć.Masę serową podzielić na dwie równe części.
  12. Do jednej dodać kakao,wyrobić.
  13. Na podpieczony kruchy spód nakładać na przemian porcję jasnego i
  14. ciemnego ciasta,przemieszać delikatnie widelcem aby powstał marmurkowy
  15. wzór.
  16. Piec 90 minut w temp. 175 stopni,po 60 minutach ciasto przykryć. Sernik
  17. zostawić na około 10 minut w wyłączonym piekarniku. Wyjąć,wystudzić
  18. i polać polewą czekoladową.
Wielkanoc deser sernik ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze