Sernik kokosowy

Sernik kokosowy na ciasteczkowym spodzie z pyszną polewą. Polecamy na specjalne okazje i zwykły podwieczorek. Przepis autorstwa Małgorzaty Nagat i Agaty Stankiewicz z książki "Dziewczyny z wypiekami".

serniki

Ocena:

(średnia 4.43 z 166 głosów)

Składniki:

  • Spód: 200 g czekoladowych markiz z czekoladowym nadzieniem
  • 70 g miękkiego masła
  • Masa: 400 ml mleka kokosowego, schłodzonego
  • 500 g mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 20 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 150 g wiórków kokosowych
  • Polewa: 150 g mlecznej czekolady
  • 60 g śmietanki kremówki
  • 15 g wiórków kokosowych

Kroki wykonania:

  • Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masło roztop w garnuszku. Markizy czekoladowe, razem z nadzieniem, zblenduj w malakserze na piasek. Dodaj masło, wymieszaj i wyłóż dno tortownicy. Dociśnij, wyrównaj i wstaw do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
  • Żelatynę namocz w minimalnej ilości zimnej wody, tylko do przykrycia. Odstaw na 10 minut. W garnuszku podgrzej mleko kokosowe. Wsyp wiórki kokosowe oraz cukier waniliowy. Gotuj jeszcze 2 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj białą czekoladę oraz namoczoną żelatynę i likier kokosowy. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Odstaw do ostudzenia.
  • Do misy miksera włóż mascarpone i końcówką ubijającą ubijaj około 3 minut. Dodaj masę kokosową i miksuj do połączenia. Wylej ją na schłodzony spód. Schłodź w lodówce przez minimum 2 godziny. Śmietankę na polewę podgrzej. Zalej nią posiekaną wcześniej czekoladę. Poczekaj minutę i wymieszaj. Polej tort polewą i udekoruj wiórkami kokosowymi.

Porady

Książka "Dziewczyny z wypiekami" dostępna na: www.kultowy.pl

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy