sernik_z_kremowka

Sernik z kremówką

Ocena:

4.44 (188)

  • 2 godz. 0 min.

Jest to jeden z lepszych serników jakie miałam okazję ostatnio zrobić.

Składniki:

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 1.5 łyżeczki proszku
  • Masa serowa:
  • 1 kg białego sera
  • 10 jajek
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1.5 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe

Sernik z kremówką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto:
  • Margarynę posiekać z cukrem dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić.
  • Masa serowa:
  • Ser skręcić przez maszynkę i to najlepiej dwa razy, aby był gładziutki.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Białka jajek ubić na sztywno z połową cukru, a żółtka utrzeć z resztą cukru do białości, następnie dodawać w trakcie ucierania skręcony ser i budynie oraz bitą śmietanę i tutaj już mieszać delikatnie na sam koniec dodać pianę z białek i bardzo ostrożnie połączyć ją z masą serową. Prostokątną formę (33 cm na 23 cm)wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć 3/4 schłodzonego ciasta na ciasto wyłożyć całą masę serową i na wierzchu ułożyć ozdobną kratkę z pozostałego ciasta. Wcześniej ciasto trzeba cienko rozwałkować i pociąć na paseczki.
  • Piec około 60 -65 minut w temp.190st po upieczeniu można posypać cukrem pudrem i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Porady

Jeśli posmakował Ci ten przepis, spróbuj też szybkiego sernika bez sera.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne