Jest to jeden z lepszych serników jakie miałam okazję ostatnio zrobić.
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
2 jajka
1.5 łyżeczki proszku
Masa serowa:
1 kg białego sera
10 jajek
1/2 litra śmietany kremówki
1.5 szklanki cukru
2 budynie waniliowe
Sernik z kremówką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić.
Masa serowa:
Ser skręcić przez maszynkę i to najlepiej dwa razy, aby był gładziutki.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Białka jajek ubić na sztywno z połową cukru, a żółtka utrzeć z resztą cukru do białości, następnie dodawać w trakcie ucierania skręcony ser i budynie oraz bitą śmietanę i tutaj już mieszać delikatnie na sam koniec dodać pianę z białek i bardzo ostrożnie połączyć ją z masą serową. Prostokątną formę (33 cm na 23 cm)wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć 3/4 schłodzonego ciasta na ciasto wyłożyć całą masę serową i na wierzchu ułożyć ozdobną kratkę z pozostałego ciasta. Wcześniej ciasto trzeba cienko rozwałkować i pociąć na paseczki.
Piec około 60 -65 minut w temp.190st po upieczeniu można posypać cukrem pudrem i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Porady
Jeśli posmakował Ci ten przepis, spróbuj też szybkiego sernika bez sera.