Tofucznica z czarną solą
Tofucznica z czarną solą - Przepis na Tofucznica z czarną soląWegetariańska jajecznica, czyli tofucznica daje pole do eksperymentów. Można dodać do niej na przykład czarną sól - sprawdźcie, jak smakuje w takiej wersji.
Fot. Konrad Bryc
- Czas przygotowania:
- 10 min.
- Dla ilu osób:
- dla 4 osób
(średnia 4.53 z 165 głosów)
Składniki:
- duża cebula biała
- pokrojona w kostkę
- 6–8 małych pieczarek
- w plasterkach
- łyżka oliwy
- opakowanie tofu
- 50 ml mleka roślinnego
- u mnie sojowego
- szczypta kurkumy
- szczypta soli kala namak
Rodzaj diety:
Kroki wykonania:
- Cebulę i pieczarki podsmażamy na oliwie. Wkruszamy tofu
- po chwili dodajemy mleko i przyprawy i mieszając
- smażymy przez chwilę na dość dużym ogniu
- do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy z pieczywem
- szczypiorkiem
- wege kiełbaskami.
- Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2019
Porady
Czarna sól – kala namak, tak naprawdę jest szaroróżowa i pochodzi z Himalajów. Powstaje w wyniku prażenia soli różowej. W trakcie tego procesu powstaje siarczek sodu – dzięki niemu sól i wszystkie potrawy nią przyprawiane mają posmak i zapach gotowanych żółtek jaj.
Podobne przepisy

Chleb z patelni z solą najlepszy

Drożdżowy z czarną porzeczką

Focaccia z rozmarynem i solą morską

Zupa krem z czarną fasolą

Sałatka z czarną fasolą i fetą

Pyszne drożdżowe precle z solą lub makiem to doskonała przekąska. Świetnie sprawdzą się podczas imprez, ale także na co dzień, kiedy po prostu mamy ochotę zjeść coś chrupiącego. Posypujemy je ulubionymi dodatkami - wybraliśmy gruboziarnistą sól i mak. Wy możecie jednak eksperymentować!
Precle z solą lub makiem

Wegańskie śniadnie
Tofucznica z pomidorami i szczypiorem

Kapusta pekińska z czarną porzeczką :

Curry kokosowe z tofu, brokułem i czarną soczewicą to pomysł na łatwy, odżywczy i orientalny posiłek. Taki bezmięsny obiad zasmakuje nie tylko wegetarianom, ale w przepisie nie ma żadnych składników odzwierzęcych, więc to też danie dla wegan.