Tofucznica z czarną solą

Wegetariańska jajecznica, czyli tofucznica daje pole do eksperymentów. Można dodać do niej na przykład czarną sól - sprawdźcie, jak smakuje w takiej wersji.

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 165 głosów)

Składniki:

  • duża cebula biała, pokrojona w kostkę
  • 6–8 małych pieczarek, w plasterkach
  • łyżka oliwy
  • opakowanie tofu
  • 50 ml mleka roślinnego, u mnie sojowego
  • szczypta kurkumy
  • szczypta soli kala namak

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Cebulę i pieczarki podsmażamy na oliwie. Wkruszamy tofu, po chwili dodajemy mleko i przyprawy i mieszając, smażymy przez chwilę na dość dużym ogniu, do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy z pieczywem, szczypiorkiem, wege kiełbaskami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2019

Porady

Czarna sól – kala namak, tak naprawdę jest szaroróżowa i pochodzi z Himalajów. Powstaje w wyniku prażenia soli różowej. W trakcie  tego procesu powstaje siarczek sodu – dzięki niemu sól i wszystkie potrawy nią przyprawiane mają posmak  i zapach gotowanych żółtek jaj.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy