Artur Rogalski
4.43 (174)
Sałatka z łososiem wędzonym, suszonymi pomidorami i prażonymi orzeszkami pinii skomponowana jest w wyważony i niebanalny sposób. Doskonale sprawdzi się na romantyczną kolację we dwoje, a także na co dzień, np. jako lunch do pracy. Jest lekka, pożywna, pełna witamin i zdrowych kwasów omega–3. Sałatka z łososiem wędzonym na zimno smakuje wybornie skropiona sokiem z cytryny i oliwą oraz oprószona świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
sałata 100 g
czerwona papryka 0.5 szt.
cebula 1 szt.
szalotka 3 szt.
orzechy piniowe 50 g
łosoś wędzony 200 g
oliwa z oliwek 15 ml
sok z cytryny 15 ml
natka pietruszki 0.5 pęczka
pieprz kolorowy 3 g
Świeże warzywa: sałatę płuczemy pod bieżącą wodą i delikatnie suszymy przy pomocy ręcznika papierowego. Myjemy również paprykę i wycinamy z niej gniazda nasienne. Kroimy ją w cienkie paski. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w cienkie krążki.
Orzeszki pinii: prażymy przez 3–4 minuty na suchej patelni, cały czas mieszając, żeby za bardzo się nie przypiekły.
Pomidory suszone: odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki.
Składanie sałatki: w dużej misce układamy sałatę, a na niej plastry wędzonego łososia. Dokładamy pokrojoną paprykę, cebulę i całość posypujemy prażonymi orzeszkami piniowymi.
Dressing: sałatka z łososiem wędzonym jest gotowa – na koniec polewamy ją oliwą i sokiem z cytryny. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.
Porady
- Orzeszki piniowe możecie zastąpić prażonymi ziarnami słonecznika.
- Podstawą sałatki jest dobry łosoś wędzony na zimno – najzdrowszy jest pacyficzny. Ryby pływające w otwartych, dużych akwenach zawierają o wiele mniej metali ciężkich niż odmiany hodowlane.
- Sałatka będzie świetnie wyglądać z dużymi plastrami wędzonego łososia, ale jeśli wolicie mniejsze, każdy plasterek pokrójcie na 2–3 części.
- Do posypania sałatki sprawdzi się także koperek, szczypiorek lub świeża bazylia.
- Lubicie większą ilość sosu? Dodajcie do sałatki 2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami.
- Sałatka z łososiem wędzonym na zimno jest gotowa do podania od razu po przygotowaniu.
W sałatce z wędzonym łososiem ważną rolę odgrywa aromatyczny i delikatny sos, który podkreśla jej smak. Najprostszy wariant podany jest w podstawowym przepisie, a jego podstawą jest oliwa i kilka kropel soku z cytryny. Zamiast oliwy równie dobrze sprawdzi się:
Obecnie na rynku dostępna jest cała gama zdrowych roślinnych tłuszczów najwyższej jakości, dlatego warto próbować rozmaitych opcji. Podstawowy dressing możemy wzbogacić o rozmaite dodatki:
Sałatka z łososiem wędzonym ma tę ogromną zaletę, że bardzo łatwo można dostosować ją do własnych upodobań smakowych.
Rosnąca popularność łososia sprawia, że coraz trudniej jest znaleźć w sklepach pełnowartościowy produkt. Mimo tego, że wszystkie ryby zawierają wiele wartości odżywczych, to niestety mają także tendencję do magazynowania w sobie zanieczyszczeń znajdujących się w wodzie.
Najlepiej jest wybrać dzikiego łososia pacyficznego, poławianego w okolicach Alaski. Znajduje się w nim najmniej metali ciężkich. Lepiej unikać sałatki z łososiem bałtyckim. Mimo, że żółte mięso tej ryby jest smaczne i zdrowe, to gatunek ten jest zagrożony wyginięciem.
Sałatka z wędzonym łososiem za każdym razem może smakować inaczej, odpowiadając naszym aktualnym gustom. Poniżej lista składników, które pasują do tej kompozycji:
Z wędzonym łososiem można przygotować także smaczne przekąski na przyjęcie, takie jak: