RYŻ Z JABŁKAMI I Z CYNAMONEM

Zapiekany w piekarniku (kiedyś w bratrurze pieca) ryż z tartymi jabłkami, to mój smak z dzieciństwa.

DeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 272 głosów)

Składniki:

  • ryż biały w woreczkach- 2 worki,
  • mleko -1 litr,
  • jabłka-1 kg.,
  • cytryna-do skropienia tartych jabłek,
  • masło-do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
  • cukier kryształ-do smaku,
  • cukier waniliowy-1 paczka,
  • cynamon-do smaku,
  • szczypta soli do mleka.

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ugotować na sypko, na pół twardo ryż w woreczkach na mleku z odrobiną soli i masła przez 15 minut.
  • Woreczki muszą być całkowicie zanurzone w mleku.
  • Potem go wyjąć z mleka i wysypać z woreczków.
  • Umyć, obrać jabłka i wydrążyć gniazda nasienne, a następnie potrzeć je na tarce z grubymi oczkami, skropić sokiem z cytryny, dodać cynamon, cukier i cukier waniliowy.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy : warstwę ryżu+warstwę jabłek, a na koniec znów ryż.
  • Zapiec w piekarniku do zrumienia-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Po wyjęciu, posypać cukrem i cynamonem.
  • Dodatkowo ryż można spożywać z dżemem własnej roboty, np. z wiśniowym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy