Ryba po grecku

Świąteczny klasyk, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Proste w przygotowaniu danie, które podajemy na zimno lub ciepło. Grube płaty białej ryby obtoczone w mące i uprzednio usmażone, otul

Dodany przez:

ryba

Ryby i owoce morza

Porcje:
6 osób
Ocena:

(średnia 3.4 z 5 głosów)

Składniki

  • 1 kg ryby Miruna
  • 4 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1/3 selera
  • biała część pora
  • 2 duże cebule
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, cukier
  • mąka
  • sok z cytryny
  • koncentrat pomidorowy 210 g

Przygotowanie

  1. Przygotowanie Odmrożoną rybę doprawiamy z obu stron, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Następnie przekładamy na talerz i kroimy na mniejsze kawałki np. na pół. Warzywa obieramy, myjemy. Cebulę obieramy z łupiny kroimy w kostkę, por w piórka, a marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, około 100 ml oleju, ziele i liście laurowe. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wszystkie warzywa dusimy do miękkości często mieszając. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i ponownie doprawiamy w razie potrzeby. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwo warzywa, rybę, warzywa. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na całą noc do lodówki, aby się przegryzła. Uprzednio szczelnie owijając naczynie folią spożywczą. Podajemy na zimno lub ciepło. Smacznego
Boże Narodzenie warzywa ryba Święta ryba po grecku
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze