Ryba po grecku

Świąteczny klasyk, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Proste w przygotowaniu danie, które podajemy na zimno lub ciepło. Grube płaty białej ryby obtoczone w mące i uprzednio usmażone, otul

ryba

Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 179 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ryby Miruna
  • 4 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1/3 selera
  • biała część pora
  • 2 duże cebule
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, cukier
  • mąka
  • sok z cytryny
  • koncentrat pomidorowy 210 g

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przygotowanie Odmrożoną rybę doprawiamy z obu stron, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Następnie przekładamy na talerz i kroimy na mniejsze kawałki np. na pół. Warzywa obieramy, myjemy. Cebulę obieramy z łupiny kroimy w kostkę, por w piórka, a marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, około 100 ml oleju, ziele i liście laurowe. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wszystkie warzywa dusimy do miękkości często mieszając. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i ponownie doprawiamy w razie potrzeby. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwo warzywa, rybę, warzywa. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na całą noc do lodówki, aby się przegryzła. Uprzednio szczelnie owijając naczynie folią spożywczą. Podajemy na zimno lub ciepło. Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy