Zeppole karnawałowe z kremem waniliowym

Zeppole to niewielkie włoskie pączki, które przypominają ptysie. Możecie przygotować je w dwóch wersjach - nadziewane lub z kremem na wierzchu.

Deseryciastkakrem

Czas przygotowania:
75 min.
Ocena:

(średnia 4.52 z 156 głosów)

Składniki:

  • 450 ml wody
  • 10 dag masła
  • 1 dag soli
  • 2 łyżki cukru
  • 25 dag mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 6 dużych jajek
  • frytura do smażenia
  • Na krem:
  • 250 ml mleka
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 6 dag cukru
  • 3 żółtka
  • 2 i 1/2 dag mąki kukurydzianej

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na krem: mleko podgrzewamy z wanilią. Cukier ucieramy z żółtkami na biały krem, dodajemy mąkę, nie przerywając mieszania. Dolewamy ciepłe mleko, stawiamy na niewielki gaz i mieszając rózgą, podgrzewamy dopóki krem nie zgęstnieje na budyń. Zdejmujemy, przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni kremu – dzięki temu nie utworzy się kożuch. Zostawiamy do wystudzenia.
  • W niedużym garnku z grubym dnem podgrzewamy wodę z masłem, solą i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Mieszając, dodajemy mąkę, ponownie stawiamy na najmniejszym ogniu. Energicznie mieszając łyżką, zaparzamy ciasto przez 2 min. Odstawiamy na 5 min, pilnując aby pozostało ciepłe. Przekładamy do misy miksera i wbijamy po jajku, dodając następne dopiero wtedy, gdy poprzednie pięknie się rozprowadzi. Ciasto przykrywamy folią spożywczą.
  • Rozgrzewamy fryturę, łyżką do zupy wkładamy porcje ostudzonego ciasta i smażymy przez 3 min, obracając w połowie. Odłowione zeppole przekładamy na papierową serwetkę. Dopiero gdy całkowicie wystygną, faszerujemy ze szprycy przygotowanym wcześniej kremem. Możemy ominąć etap smażenia i zmniejszyć porcję kalorii: z zaparzanego ciasta można wycisnąć obwarzanki jednakowej wielkości i piec ok. 30 min w temp. 170°C. Krem wyciskamy na wierzch i dekorujemy owocami z syropu.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

Porady

Dla zupełnej rozpusty: rozpuszczamy na parze 2 tabliczki gorzkiej czekolady, mieszamy ze szklankę kremówki, łyżką płynnego miodu i szczyptą cynamonu, gałki lub ostrej papryki. Szykujemy miski ze zmielonymi orzechami ziemnymi solonymi i pokruszonym popcornem. Najpierw zanurzamy pączka w gorącej czekoladzie, potem w jednym z dodatków.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy