Schabowe w panierce

Ocena:

4.38 (162)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
Klasyczne kotlety schabowe w panierce.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • jajko
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Schabowe w panierce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Kotlety lekko zbić, oprószyć solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z 3/4 sera. Jajko roztrzepać widelcem.
  • ■ Na patelni rozgrzać olej. Kotlety obtaczać w mące, jajku i serowej panierce. Smażyć z obu stron na złoty kolor, ok. 15 minut.
  • ■ Dodać masło, posypać kotlety resztą sera, przykryć i smażyć jeszcze chwilę, aż ser się rozpuści. Podawać gorące, z cząstkami cytryny, frytkami i surówką.
  • Dodaj zioła
  • Aby urozmaicić danie, panierkę można wzbogacić suszonymi ziołami, np. bazylią, oregano, tymiankiem czy rozmarynem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne