Schabowe w panierce

Klasyczne kotlety schabowe w panierce.

Dodany przez:

Schabowe w panierce

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
370 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.24 z 17 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 kotlety schabowe
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • jajko
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. ■ Kotlety lekko zbić, oprószyć solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z 3/4 sera. Jajko roztrzepać widelcem.
  2. ■ Na patelni rozgrzać olej. Kotlety obtaczać w mące, jajku i serowej panierce. Smażyć z obu stron na złoty kolor, ok. 15 minut.
  3. ■ Dodać masło, posypać kotlety resztą sera, przykryć i smażyć jeszcze chwilę, aż ser się rozpuści. Podawać gorące, z cząstkami cytryny, frytkami i surówką.
  4. Dodaj zioła
  5. Aby urozmaicić danie, panierkę można wzbogacić suszonymi ziołami, np. bazylią, oregano, tymiankiem czy rozmarynem.
mięso obiad panierka kotlety schabowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy