Roladki schabowe w sosie ananasowo pomarańczowym

Schabowe roladki w aromatycznym sosie

Dodany przez:

Roladki schabowe w sosie ananasowo pomarańczowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • na 3 osoby
  • 3 grube plastry schabu
  • 6 plastrów ananasa z puszki
  • 1 pomarańcza
  • szczypta papryki
  • szczypta bazylii
  • szczypta majeranku
  • 1 kostka bulionu cielęcego
  • sól
  • pieprz
  • 150 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki.
  • surówka z rukoli
  • garść rukoli
  • pół małej cebuli
  • 1 plaster pomarańczy
  • pół jabłka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Schab rozbić tłuczkiem na cienkie i duże placki. Kłaść do środka paseczki ananasa. Zrolować i spiąć wykałaczką lub metalowym szpikulcem.
  2. 3 plastry ananasa okroić w słoneczko a resztki i pozostałe plastry pokroić drobno i wrzucić do rondelka. Podlać olejem lekko poddusić i dodać sok z połowy pomarańczy. Dodać jeszcze odrobinę wody ok pół szkl szczyptę papryki i przyprawy do smaku. Zagotować. Roladki przyrumienić na patelni ze wszystkich stron, włożyć do sosu owocowego i dusić pod przykryciem ok 30 min. Po tym czasie roladki wyjąć, pozostały sos dobrze zmiksować blenderem i zagęścić śmietaną rozmieszaną z mąką. Włożyć roladki do sosu.. przykryć i odstawić.
  3. Rukolę wypłukać pokroić lub porwać, Jabłko zetrzeć na tarce, cebulę drobniutko posiekać pomarańczę porozrywać i dodać do sałatki.. doprawić cukrem solą i pieprzem . Polać oliwą i wymieszać
  4. Roladki podawać z ryżem i sałatką, udekorować pozostałymi owocami .
mięso obiad pomarańcze ananas schab
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze