Roladki drobiowe z borowikami

Bardzo smaczne roladki, doskonały pomysł na niedzielny obiad albo kolację z przyjaciółmi...

Dodany przez:

Roladki drobiowe z borowikami

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 10 niezbyt dużych filetów z udźca kurczaka
  • 2 cebulki
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 10 średnich świeżych prawdziwków (ew. można je zastąpić pieczarkami, ale borowiki nadają piękny aromat)
  • 15 dkg mielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 puszka pomidorów bez skórki, razem z zalewą
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 1 szkl. wytrawnego białego wina albo bulionu drobiowego
  • ok. 0,5 szkl. brandy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • do smaku: sól, pieprz mielony, odrobina cukru
  • kilka łyżek oleju

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyścić, umyć i drobno pokroić. Mięso rozbić delikatnie tłuczkiem na płaty, najlepiej przez folię aby go nie porozrywać. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przesmażyć połowę cebuli i czosnku, kiedy się zeszkli dodać grzyby i smażyć kilka minut aż zmiękną, doprawić dość obficie solą i pieprzem i podlać śmietaną; kiedy przestygną wymieszać z mielonym, surowym mięsem i dwiema łyżkami natki. Folię aluminiową pociąć na 5 arkuszy [wielkości m/w A4], posmarować olejem, układać po dwa płaty mięsa tak aby lekko zachodziły na siebie i smarować grubo farszem a następnie ciasno rolować zawijając w folię, boczne brzegi należy dobrze przytrzymywać i zakręcić jak cukierki. Smażyć po kilkanaście minut na suchej patelni z każdej strony albo piec na blasze w gorącym piekarniku ok. 30 min.. Pozwolić im przestygnąć i dopiero wtedy delikatnie wyjąć z folii. W rondlu rozgrzać 2-3 łyżki oleju, zeszklić resztę cebuli i czosnku, wlać brandy i podpalić, kiedy alkohol się wypali wlać wino lub bulion i dodać posiekane pomidory, koncentrat, doprawić solą pieprzem i cukrem; gotować na wolnym ogniu ok. 30 min aż sos częściowo odparuje. Włożyć roladki, zagrzać i gotowe. Podawać najlepiej pokrojone w ukośne plastry, z białym lub brązowym ryżem i posypane natką pietruszki. Oczywiście z dodatkiem surówki. Z podanych składników wyszło 5 dyżych porcji, ale można zrobić mniejsze roladki z pojedynczych filetów. Próbowałam zastąpić filety z udźca piersią kurczaka, ale to już nie to - roladki były zbyt suche.
Grzyby mięso obiad kolacja pomidory roladki filet borowiki smażyć
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze