Rolada z Polędwicy Wieprzowej z Pesto i Szynką Serrano

Jak przystało na roladki z polędwiczki wieprzowej, tworzymy je rolując kawałki mięsa z dodatkiem naszych ulubionych przysmaków.

dodany przez: medon

dania mięsne pesto czerwone

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 177 głosów)


Składniki:

  • 600 g. polędwica wieprzowa
  • 6 plasterków szynki (serrano lub szwarcwaldzka )
  • Pesto ROSSO (czerwone / 8 łyżek)
  • wykałaczki, metalowe szpilki lub sznurek bawełniany

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • ► Polędwiczkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i starannie wyciąć białe błonki. Mięso polędwiczki naciąć wzdłuż w jednej trzeciej szerokości, nie przecinając do końca. Następnie przewrócić na drugą stronę i znowu naciąć wzdłuż w jednej trzeciej szerokości, ale po przeciwnej stronie. Rozchylić nacięte płaty mięsa, Przykryć folią spożywczą i delikatnie rozklepać tłuczkiem do mięsa, żeby polędwiczka zwiększyła swoją objętość i powstał jak największy prostokątny płat.
  • ► Płat mięsa posmarować z pesto rosso i obłożyć plastrami szynki, zwinąć formując roladę i ciasno związać sznurkiem, lub spiąć wykałaczkami albo szpilkami do mięsa. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180C / Termoobieg /.W połowie zapiekania roladę obrócić na drugą stronę. Po wyjęciu z piekarnika pozwolić mięsu odpocząć przez kilka minut. Polędwiczkę pokroić i przełożyć na talerze.

Porady

Zobacz też: Królik na polskim stole – dlaczego warto docenić to mięso?

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Podobne przepisy