Serniczki sardyńskie - słoneczka

Sernik w wersji sardyńskiej jest nieco inny niż polski. Przede wszystkim przez dodatek skórki pomarańczowej i szafranu.

Dodany przez:

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
30 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 60 dag mąki
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 15 dag masła
  • 50 dag białego tłustego sera trzykrotnie zmielonego
  • 10 dag cukru
  • skórki otarte z 1 pomarańczy i z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki nitek szafranu, namoczonego w niewielkiej ilości wody lub mleka
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy. z 50 dag mąki, szczypty soli, 2 jajek i rozmiękczonego masła zagniatamy w miarę szybko kruche ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 30 min. Biały ser ucieramy z cukrem, skórkami cytrusowymi, resztą mąki, namoczonym szafranem, szczyptą soli, 2 jajkami i dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką.
  2. Ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy z niego krążki o średnicy 10 cm i zaginamy brzegi, zlepiając 7–8 razy palcami, formując (niektórym ten kształt przypomina małe koszyczki, innym – słoneczka).
  3. Ciastka układamy na dużej płaskiej blasze wyłożonej pergaminem. do każdego nakładamy masę serową. serniczki pieczemy 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. możemy je podawać jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem.
  4. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Wskazówki

Pardulas – tak brzmi oryginalna nazwa tych ciastek. Małe koszyczki  z ciasta wypełnione są ricottą z miodem, szafranem i sokiem z cytryny. Deser zachwyca bogactwem smaku. Podobno na całej Sardynii istnieje wiele odmian przepisu. W tradycyjnej recepturze możemy zastąpić masło oliwą, najlepiej cytrynową. Raz, że będzie zdrowiej, dwa, że będą wówczas bardzo aromatyczne.
 

ser Wielkanoc sernik ciastka serniczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy