Ragu (z kiełbasą)

Ragu to potrawa z makaronem z dodatkiem soczystych kawałków kiełbasy ugotowanej w aromatycznym pomidorowym wywarze. Sekret tkwi w doborze najlepszej jakości składników oraz wolnym gotowaniu z uwzględnieniem poszczególnych faz. Jest przepyszne i niedrogie to świetna propozycja na szybki obiad. Zadowolisz nim całą rodzinę! Podajemy prosty przepis na danie z makaronem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z makaronem

Czas przygotowania:
50min.
Kalorie:
589 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Ragu (z kiełbasą) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Sos do ragu: rozgrzewamy 2 łyżki oliwy (30 ml) w rondlu na średnim ogniu. Smażymy cebulę z dodatkiem szczypty soli przez 7 minut, po czym dodajemy czosnek, chilli, rozmaryn i smażymy wszystkie składniki jeszcze przez 1 minutę. Wlewamy 2 puszki krojonych pomidorów (800 g) i cukier, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. 

  • 2.

    Ragu z kiełbasą: na średniej patelni rozgrzewamy pozostały olej (30 ml). Obieramy kiełbaski wieprzowe ze skórki i smażymy, rozbijając ją drewnianą łyżką, przez 5–7 minut do uzyskania złocistego koloru. Łączymy sos z mlekiem i startą skórką z cytryny, a następnie gotujemy ragu na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. 

  • 3.

    Makaron: gotujemy makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z sosem. Ragu podajemy posypane natką pietruszki i startym parmezanem. 

Kalorie: 589

Węglowodany: 83

Tłuszcz: 18

Błonnik: 8

Białko: 19

Tłuszcz nasycony: 5

Ilość porcji: 4

Sód: 0.5

Cukier: 18

Porady

  • Idealne do przyrządzenia ragu są kiełbaski wieprzowe. Wybierajmy te z wysoką zawartością mięsa. 
  • W sezonie warto postawić na świeże i aromatyczne pomidory zamiast tych z puszki. Przed dodaniem do ragu trzeba je sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę (bez pestek).  
  • Ragu nadaje się do mrożenia, wystarczy zostawić je do całkowitego ostygnięcia i przełożyć do przeznaczonych do tego pojemników. 
  • Ragu smakuje najlepiej podane zaraz po ugotowaniu. Później jest równie dobre, ale makaron traci swą sprężystość. 
  • Jeśli zależy nam na zrobieniu dania bez laktozy, mleko w przepisie możemy zastąpić bulionem z kurczaka lub warzywnym.  
  • Ragu smakuje wyśmienicie z makaronem typu rigatoni lub penne, możemy również przyrządzić spaghetti ragu. 

Notka redakcyjna

Ragu – co to jest 

Ragu to tradycyjne danie kuchni włoskiej, które na początku było sosem na bazie mięsa. Obecnie danie to jest przyrządzane na wiele różnych sposobów. We włoskich restauracjach można spotkać wersję z kaczki, owoców morza lub jedno z najstarszych ragu bolognese, które robi się z mielonego mięsa wołowego. 

Każdy region we Włoszech ma swoje własne ragu, które uważa za najsmaczniejsze na świecie. Ale jest jeden element, z którym zgodzą się wszyscy – powolne gotowanie na małym ogniu z poszanowaniem każdego kroku to sekret każdego ragu i jedyny sposób, żeby wydobyć jego najlepszy smak. Idealny do przyrządzenia tego dania będzie dobrej jakości żeliwny garnek typu wolnowar. 

 

Jak zrobić ragu wegetariańskie 

Ponieważ coraz więcej osób odchodzi od jedzenia mięsa, powstało wiele wegetariańskich wariacji na temat ragu. Do przygotowania podstawowej wersji bez mięsa, potrzebne nam będą następujące składniki: 1 posiekana cebula, 1 bakłażan i 2 cukinie pokrojone w kostkę, 20 pomidorków koktajlowych, 200 ml wytrawnego wina, kilka listków bazylii oraz oliwa. 

Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy cebulę i smażymy do miękkości przez około 2 minuty. Dodajemy bakłażan i smażymy 10 minut, następnie dorzucamy cukinię i ponownie smażymy 10 minut. 

‎Ostatni etap to dodanie do ragu pomidorków koktajlowych i białego wina. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut – ten czas wystarczy, gdyż warzywa nie wymagają tak długiej obróbki termicznej jak mięso. Gotowe warzywne ragu podajemy z makaronem i ozdabiamy liśćmi bazylii. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy