Makaron z serem i szynką

Ocena:

4.4 (206)

  • 20 min.
  • dla 4 osób

W tym przepisie używamy makaronu kokardki, ale równie dobrze sprawdzą się też świderki czy pennne.

Składniki:

  • 30 dag makaronu kokardki
  • 20 dag sera mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 plastrów szynki
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • garść orzechów włoskich
  • sól, pieprz

Makaron z serem i szynką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Ser ścieramy na tarce. czosnek przeciskamy przez praskę, szynkę kroimy w kostkę. W rondelku roztrzepujemy śmietanę z żółtkami, mieszamy z serem, czosnkiem i szynką, gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. przyprawiamy solą i pieprzem. Odcedzony makaron mieszamy z gorącym sosem, posypujemy pokruszonymi orzechami.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017

Porady

Zobacz także: prawdziwa carbonara bez śmietany - banalny przepis

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne