Makaron z serem i szynką

W tym przepisie używamy makaronu kokardki, ale równie dobrze sprawdzą się też świderki czy pennne.

dania z makaronemSzynki

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 205 głosów)

Składniki:

  • 30 dag makaronu kokardki
  • 20 dag sera mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 plastrów szynki
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • garść orzechów włoskich
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Ser ścieramy na tarce. czosnek przeciskamy przez praskę, szynkę kroimy w kostkę. W rondelku roztrzepujemy śmietanę z żółtkami, mieszamy z serem, czosnkiem i szynką, gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. przyprawiamy solą i pieprzem. Odcedzony makaron mieszamy z gorącym sosem, posypujemy pokruszonymi orzechami.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 3/2017

Porady

Zobacz także: prawdziwa carbonara bez śmietany - banalny przepis

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy