Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.45 (160)
Sycący i pyszny deser - wypróbujcie ten przepis na pudding ryżowy z truskawkami.
żółtko 4 szt.
białka 4 szt.
cukier 200 g
śmietana 200 g
mąka kukurydziana 40 g
proszek do pieczenia 3 g
truskawki 300 g
cukier puder 10 g
sok z cytryny 15 ml
biała czekolada 25 g
mleko 600 ml
cukier 100 g
wanilia 1 szt.
ryż
ryż 200 g
Na masę ryżową: zagotowujemy mleko z wanilią (rozciętym strąkiem i wydłubanymi ziarenkami), cukrem i ryżem, aż ryż będzie miękki i powstanie gęsta, pachnąca masa. Strąk wanilii usuwamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka roztrzepujemy z cukrem na pianę, ucieramy ze śmietaną, mąką i proszkiem do pieczenia oraz masą ryżową, a na koniec łączymy z pianą.
Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 160°C na ok. 50 min.
Oczyszczone truskawki kroimy na ćwiartki, połowę miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, a następnie mieszamy z pozostałymi ćwiartkami owoców.
Ostudzony pudding wykładamy na talerz, na wierzch nakładamy truskawki z musem, posypujemy wiórkami czekolady.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017