Pudding ryżowy z truskawkami

Sycący i pyszny deser - wypróbujcie ten przepis na pudding ryżowy z truskawkami.

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 jajka (osobno zółtka i białka)
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 2 dag cukru
  • 20 dag gęstej śmietany
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag truskawek
  • łyżka cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 tabliczki białej czekolady
  • masa ryżowa:
  • 600 ml tłustego mleka, strąk wanilii
  • 10 dag cukru
  • 20 dag okrągłego ryżu

Przygotowanie

  1. Na masę ryżową: zagotowujemy mleko z wanilią (rozciętym strąkiem i wydłubanymi ziarenkami), cukrem i ryżem, aż ryż będzie miękki i powstanie gęsta, pachnąca masa. Strąk wanilii usuwamy.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka roztrzepujemy z cukrem na pianę, ucieramy ze śmietaną, mąką i proszkiem do pieczenia oraz masą ryżową, a na koniec łączymy z pianą.
  3. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 160°C na ok. 50 min.
  4. Oczyszczone truskawki kroimy na ćwiartki, połowę miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, a następnie mieszamy z pozostałymi ćwiartkami owoców.
  5. Ostudzony pudding wykładamy na talerz, na wierzch nakładamy truskawki z musem, posypujemy wiórkami czekolady.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017
deser z truskawkami ciasto z truskawkami pudding ryżowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze