Pudding ryżowy z truskawkami

Ocena:

4.45 (160)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Sycący i pyszny deser - wypróbujcie ten przepis na pudding ryżowy z truskawkami.

Składniki:

  • żółtko  4 szt.

  • białka  4 szt.

  • cukier  200 g

  • śmietana  200 g

  • mąka kukurydziana  40 g

  • proszek do pieczenia  3 g

  • truskawki  300 g

  • cukier puder  10 g

  • sok z cytryny  15 ml

  • biała czekolada  25 g

  • mleko  600 ml

  • cukier  100 g

  • wanilia  1 szt.

  • ryż  

  • ryż  200 g

Pudding ryżowy z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na masę ryżową: zagotowujemy mleko z wanilią (rozciętym strąkiem i wydłubanymi ziarenkami), cukrem i ryżem, aż ryż będzie miękki i powstanie gęsta, pachnąca masa. Strąk wanilii usuwamy.

  • Krok 2:

    Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka roztrzepujemy z cukrem na pianę, ucieramy ze śmietaną, mąką i proszkiem do pieczenia oraz masą ryżową, a na koniec łączymy z pianą.

  • Krok 3:

    Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 160°C na ok. 50 min.

  • Krok 4:

    Oczyszczone truskawki kroimy na ćwiartki, połowę miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, a następnie mieszamy z pozostałymi ćwiartkami owoców.

  • Krok 5:

    Ostudzony pudding wykładamy na talerz, na wierzch nakładamy truskawki z musem, posypujemy wiórkami czekolady.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne