Pudding ryżowy z truskawkami

Sycący i pyszny deser - wypróbujcie ten przepis na pudding ryżowy z truskawkami.

dodany przez: mojegotowanie

ciasto z owocami ciasto z truskawkami

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 160 głosów)


Składniki:

  • 4 jajka (osobno zółtka i białka)
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 2 dag cukru
  • 20 dag gęstej śmietany
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag truskawek
  • łyżka cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 tabliczki białej czekolady
  • masa ryżowa:
  • 600 ml tłustego mleka, strąk wanilii
  • 10 dag cukru
  • 20 dag okrągłego ryżu

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Na masę ryżową: zagotowujemy mleko z wanilią (rozciętym strąkiem i wydłubanymi ziarenkami), cukrem i ryżem, aż ryż będzie miękki i powstanie gęsta, pachnąca masa. Strąk wanilii usuwamy.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka roztrzepujemy z cukrem na pianę, ucieramy ze śmietaną, mąką i proszkiem do pieczenia oraz masą ryżową, a na koniec łączymy z pianą.
  • Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 160°C na ok. 50 min.
  • Oczyszczone truskawki kroimy na ćwiartki, połowę miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, a następnie mieszamy z pozostałymi ćwiartkami owoców.
  • Ostudzony pudding wykładamy na talerz, na wierzch nakładamy truskawki z musem, posypujemy wiórkami czekolady.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy