REKLAMA

Pstrąg w migdałach

Pyszny smażony pstrąg z migdałami.

dodany przez: Facet w kuchni

ryba

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
470 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 159 głosów)


Składniki:

  • 4 małe sprawione pstrągi (po 30 dag)
  • 10 dag obranych migdałów
  • 4–5 łyżek mąki
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • ■ Migdały rozdzielić wzdłuż na połówki, rozsypać na wyłożonej pergaminem blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C, zrumienić.
  • ■ Pstrągi opłukać, natrzeć w środku i na zewnątrz solą oraz pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
  • ■ Każdego pstrąga obtoczyć w przesianej przez sitko mące. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, włożyć ryby i zarumienić z obu stron. Zmniejszyć ogień i smażyć po 10 minut z obu stron.
  • ■ W połowie smażenia ryb wrzucić część migdałów. Pstrągi ułożyć na półmisku, posypać natką.
  • ■ Do pozostałego ze smażenia tłuszczu dodać migdały, masło oraz 2 łyżki soku z cytryny, podgrzać, mieszając. Sosem polać ułożone na półmisku pstrągi i natychmiast podawać.

Kalorie: 470

Porady

Zobacz też: Pstrąg pieczony czy pstrąg z grilla? Sprawdzone sposoby na rybę

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy