Pstrąg pieczony

pyszna ryba i szybko się ją przygotowuje

Dodany przez:

Pstrąg pieczony

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 4.2 z 5 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 2 pstrągi lub inna dowolna ryba
  • 6 plasterków masła
  • 1 cytryna
  • Pęczek koperku
  • Sól
  • Pieprz cytrynowy

Przygotowanie

  1. Oczyszczone pstrągi skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem cytrynowym wewnątrz i na zewnątrz. Odstawić na 30 minut.
  2. Następnie ułożyć na folii. Rybę z góry ponacinać w kilku miejscach.
  3. Do wewnątrz ryb włożyć po 2 plastry cytryny i masła. Włożyć też koperek.
  4. W nacięte miejsca ryb też włożyć troszkę masła.
  5. Zawinąć w folię i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st i piec około 25 minut. Pod koniec rozchylić folię aby ryba się ładnie przypiekła.
  6. Do wnętrza ryb można też włożyć plasterki czosnku, ja go pominęłam
  7. Pstrąga można również upiec na grillu, wówczas warto użyć specjalnej kratce z rączką. Jest wygodna w użyciu i łatwo możemy rybę obracać w trakcie grillowania.
ryby obiad kolacja dla dzieci pstrąg masło cytryna koperek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze