Krem z pieczonych pomidorów to gęsta, pyszna zupa idealna na wegetariański obiad. Pożywny i pełen witamin, świetnie się sprawdzi jako alternatywa dla tradycyjnej zupy.
(średnia 4.53 z 178 głosów)
700 g pomidorów malinowych lub bawole serce
1 czerwona papryka
1 l bulionu warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
100 ml śmietanki owsianej lub kokosowej
2 łyżeczki czarnuszki
garść liści bazylii
200 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
4 łyżki oleju rzepakowego
Zupa pomidorowa to klasyk, który uwielbiają niemal wszyscy. Krem, przygotowany z pieczonych warzyw, jest jeszcze bardziej intensywny w smaku. Zamiast makaronu warto wykorzystać chrupiące, pikantne strączki, które nieco przypominają zdrową wersję groszku ptysiowego.
Pomidory myjemy, nacinamy skórkę i układamy w głębokim naczyniu żaroodpornym. Paprykę kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasienne, skórkę smarujemy odrobiną oleju i układamy obok albo na pomidorach, skórką do wierzchu. Pieczemy w temp. 200 stopni przez 20-30 minut, aż skórka papryki zczernieje. Warzywa lekko studzimy, obieramy ze skórki i wrzucamy do kielicha blendera. Miksujemy na gładkie puree.
Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy bulion i puree warzywne. Gotujemy przez 20-30 minut. W międzyczasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy odparuje już wystarczająco wody i zupa będzie gęsta, ponownie ją blendujemy.
W międzyczasie przygotowujemy ciecierzycę. Ziarna wrzucamy do miski, dodajemy oba rodzaje papryki, sól, pieprz i 2 łyżki oleju. Wszystko mieszamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25-30 minut.
Do misek nalewamy zupę, polewamy odrobiną śmietanki, posypujemy upieczoną ciecierzycą, czarnuszką i dekorujemy listkami bazylii.
zupa krem, zupa krem z pomidorów, zupa pomidorowa - zobacz inne inspiracjePorady
Pieczona ciecierzyca to dodatek, który pokochają najmłodsi smakosze, dla których zupa krem jest czasami mało wyrazista. Aksamitna zupa w kontraście z chrupiącą pieczoną ciecierzycą będzie pysznym urozmaiceniem dla klasycznych ucieranych propozycji na pierwsze danie.
Komentarze