Krem pomidorowy z pieczoną ciecierzycą

Krem z pieczonych pomidorów to gęsta, pyszna zupa idealna na wegetariański obiad. Pożywny i pełen witamin, świetnie się sprawdzi jako alternatywa dla tradycyjnej zupy.

dodany przez: marlenas

zupa krem zupa krem z pomidorów zupa pomidorowa

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 178 głosów)

Składniki:

  • 700 g pomidorów malinowych lub bawole serce
    1 czerwona papryka
    1 l bulionu warzywnego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    100 ml śmietanki owsianej lub kokosowej
    2 łyżeczki czarnuszki
    garść liści bazylii
    200 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    4 łyżki oleju rzepakowego

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Krem pomidorowy z pieczoną ciecierzycą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zupa pomidorowa to klasyk, który uwielbiają niemal wszyscy. Krem, przygotowany z pieczonych warzyw, jest jeszcze bardziej intensywny w smaku. Zamiast makaronu warto wykorzystać chrupiące, pikantne strączki, które nieco przypominają zdrową wersję groszku ptysiowego.

    Pomidory myjemy, nacinamy skórkę i układamy w głębokim naczyniu żaroodpornym. Paprykę kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasienne, skórkę smarujemy odrobiną oleju i układamy obok albo na pomidorach, skórką do wierzchu. Pieczemy w temp. 200 stopni przez 20-30 minut, aż skórka papryki zczernieje. Warzywa lekko studzimy, obieramy ze skórki i wrzucamy do kielicha blendera. Miksujemy na gładkie puree.

    Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy bulion i puree warzywne. Gotujemy przez 20-30 minut. W międzyczasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy odparuje już wystarczająco wody i zupa będzie gęsta, ponownie ją blendujemy.

    W międzyczasie przygotowujemy ciecierzycę. Ziarna wrzucamy do miski, dodajemy oba rodzaje papryki, sól, pieprz i 2 łyżki oleju. Wszystko mieszamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25-30 minut.

    Do misek nalewamy zupę, polewamy odrobiną śmietanki, posypujemy upieczoną ciecierzycą, czarnuszką i dekorujemy listkami bazylii. 

Porady

Pieczona ciecierzyca to dodatek, który pokochają najmłodsi smakosze, dla których zupa krem jest czasami mało wyrazista. Aksamitna zupa w kontraście z chrupiącą pieczoną ciecierzycą będzie pysznym urozmaiceniem dla klasycznych ucieranych propozycji na pierwsze danie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy