Potrawy wigilijne: kutia z kuchni Iwaszkiewiczów

Znamy potrawy wigilijne - a kutia to już tradycja. Niektóre potrawy wigilijne nie mogą obyć się bez symbolu świąt - maku - a kuchnia jest na to dowodem. Oto kutia z książki "Kuchnia Iwaszkiewiczów".

Dodany przez:

Kolacje

Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 500 g maku
  • 200 g pszenicy
  • 85 g orzechów włoskich
  • 85 g rodzynek
  • 85 g obranych migdałów
  • miód
  • sól

Przygotowanie

  1. Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na całą noc. Przepuszczamy 2 lub 3 razy przez maszynkę do mielenia o najdrobniejszych oczkach.
  2. Pszenicę zalewamy ciepłą wodą i również odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę. Zalewamy świeżą zimną wodą na wysokość 2-3 centymetrów powyżej ziaren i gotujemy do miękkości. Pszenica powinna wchłonąć cały płyn. W razie potrzeby dolewamy wodę i dłużej gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy 3 szczypty soli.
  3. Migdały i orzechy siekamy. Mak mieszamy z wystudzoną pszenicą, rodzynkami, migdałami i orzechami.
  4. Kutię podajemy w salaterce, a do niej obok płynny, najlepiej ciepły miód.

Wskazówki

"Nie należy pod żadnym pozorem po tej potrawie pić wody ani herbaty, gdyż mak napęcznieje w żołądku i uniemożliwi jedzenie na całe dalsze święta, wypełniając szczelnie żołądek."

Zobacz też: potrawy wigilijne - lista dań na świąteczny stół

kutia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze