Puszyste placuszki waniliowe

Przepis na puchate placuszki waniliowe

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery placki naleśniki

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 153 głosów)

Składniki:

  • PLACKI:
  • opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (140–150 g),
  • 2–3 jajka
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • czubata szklanka mąki
  • odrobina aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • LEŚNY MUS:
  • szklanka owoców leśnych: malin, jeżyn, jagód, borówek (jeśli nie mamy – mogą być czarne porzeczki)
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier do smaku

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Posiłek:

Puszyste placuszki waniliowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Owoce leśne wrzucamy do garnuszka, dolewamy ok. 1,5 szklanki wody, dodajemy kilka kropli soku z cytryny i 2–3 łyżki cukru. Dusimy ok. 15 min, miksujemy. Dosładzamy do smaku, jeśli drażnią nas pestki – przecieramy przez gęste sitko. Z podanych składników na placki miksujemy gładkie ciasto. Smażymy placuszki na oleju i podajemy ciepłe, prosto z patelni (wtedy nie opadną zanadto), z miseczką musu do maczania albo polewania tuż przed zjedzeniem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy