Placek z czereśniami

Warstwowy, smakowity placek z czereśniami. Wypiek idealny na letni deser, ale sprawdzi się też na specjalne okazje. Placek z czereśniami zasmakuje całej rodzinie!

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
25 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 4 głosów)

Składniki

  • Biszkopt:,
  • 4 jajka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku
  • niebieska pianka:
  • mleko zagęszczone niesłodzone 0,5 l,
  • 2 galaretki szafirowe,
  • 2 słoiki czereśni z kompotu,
  • 2 galaretki z czarnej porzeczki,
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 zielona galaretka,
  • 10 dag rodzynek,

Przygotowanie

  1. 1. biszkopt: białka ubić na sztywno , dodać cukier i ubijać , dodać żółtka - ubijać, na koniec dodać mąkę i proszek . wlać ciasto na dużą blachę i upiec.
  2. 2. przygotować 2 niebieskie galaretki rozpuszczone w 1,5 szklanki wody i posłodzone 2 łyżkami cukru.
  3. pianka: ubić mleko zagęszczone i wlać zimną niebieską galaretkę i połączyć z pianka , następnie wylać to na biszkopt. gdy pianka zastygnie wylać na nia zimną zieloną galaretkę i porzucać na nia rodzynki.
  4. 3. rozpuścić dwie galaretki porzeczkowe w 3,5 szklanki wody wylać na dwa głębokie talerze i jak zastygnie to pokroić w kostkę. czereśnie odcedzić i wyciągnąć z nich pestki, rozłożyć je na zielonej zastygniętej galaretce, na czereśnie poukładać kostki porzeczkowej galaretki i zalać pomarańczową galaretką rozpuszczoną w 3,5 szklanki wody. Schłodzić, aby galaretki zastygły razem.
czereśnie deser biszkopt galaretka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze