Szybki placek z kakao

Proste ciasto dla debiutantów, czyli szybki placek z kakao. Wystarczy połączyć składniki i włożyć do piekarnika. Placek smakuje doskonale chwilę po przestudzeniu.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 150 g cukru
  • 125 ml oleju
  • łyżka esencji waniliowej
  • 170 g mąki tortowej, przesianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • do formy: tłuszcz i mąka
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

  1. Schłodzone białka ubijamy, a pod koniec dosypujemy cukier.
  2. Do piany dodajemy żółtka, wlewamy olej, wanilię i dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie ucieramy.
  3. Połowę ciasta wylewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki. Do reszty ciasta dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i wykładamy łyżką na jasne ciasto. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180°C.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 1/2019

Wskazówki

Gdy obie masy pomieszamy delikatnie i równomiernie widelcem, powstaną paski jak u zebry. Szybki placek z kakao wyjdzie pysznie!

Zobacz też: Placek czekoladowy z białym wnętrzem

Kup magazyn "Moje Gotowanie" na kultowy.pl

placek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy