Puszysty placek winogronowy

Ocena:

4.44 (202)

  • 1 godz. 35 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Jesienne winogrona - te ciemne, o intensywnym smaku - idealnie nadają się do wypieków. Wielbiciele ciasta z owocami będą zachwyceni. Niektórzy mówią, że smakuje jak ciasto beatka.

Składniki:

  • cukier puder  130 g

  • jajka  2 szt.

  • oliwa cytrynowa  60 ml

  • masło  60 g

  • mleko  125 ml

  • ekstrakt waniliowy  5 ml

  • skórka z cytryny  1 szt.

  • skórka pomarańczowa  1 szt.

  • mąka  200 g

  • sól  3 g

  • winogrona ciemne  600 g

  • cukier puder  20 g

Puszysty placek winogronowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Tortownicę o śr. 20 cm natłuszczamy. Cukier miksujemy z jajkami przez 5 min na gęstą, jasną i puszystą masę. Oliwę, stopione masło, mleko, wanilię i otarte skórki z obu cytrusów mieszamy.

  • Krok 2:

    W innym naczyniu łączymy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Połowę mokrej mieszaniny dodajemy do masy jajecznej, dosypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników mokrych i suchych. Mieszamy.

  • Krok 3:

    Wlewamy do formy i wykładamy na to 3/4 winogron. Pieczemy przez 15 min. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i na wierzchu rozkładamy pozostałe winogrona. Pieczemy przez kolejne 60 min, aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie czysty. Pozostawiamy do ostygnięcia w formie, następnie posypujemy cukrem pudrem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2016

Porady

Wypróbuj też przepis na szybkie ciasto ze śliwkami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne