Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.44 (202)
Jesienne winogrona - te ciemne, o intensywnym smaku - idealnie nadają się do wypieków. Wielbiciele ciasta z owocami będą zachwyceni. Niektórzy mówią, że smakuje jak ciasto beatka.
cukier puder 130 g
jajka 2 szt.
oliwa cytrynowa 60 ml
masło 60 g
mleko 125 ml
ekstrakt waniliowy 5 ml
skórka z cytryny 1 szt.
skórka pomarańczowa 1 szt.
mąka 200 g
sól 3 g
winogrona ciemne 600 g
cukier puder 20 g
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Tortownicę o śr. 20 cm natłuszczamy. Cukier miksujemy z jajkami przez 5 min na gęstą, jasną i puszystą masę. Oliwę, stopione masło, mleko, wanilię i otarte skórki z obu cytrusów mieszamy.
W innym naczyniu łączymy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Połowę mokrej mieszaniny dodajemy do masy jajecznej, dosypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników mokrych i suchych. Mieszamy.
Wlewamy do formy i wykładamy na to 3/4 winogron. Pieczemy przez 15 min. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i na wierzchu rozkładamy pozostałe winogrona. Pieczemy przez kolejne 60 min, aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie czysty. Pozostawiamy do ostygnięcia w formie, następnie posypujemy cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2016
Porady
Wypróbuj też przepis na szybkie ciasto ze śliwkami