Pizza z porem, marchewką, oliwkami i fasolą

bardzo smaczna, aromatyczna i syta pizza, którą zrobiłam na grubszym cieście na obiad :)

Pizza

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 144 głosów)

Składniki:

  • CIASTO: 420 g mąki
  • 250 ml gorącej wody
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • SOS: 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • ponadto: 120 g sera żółtego
  • 70 g pora
  • 70 g marchewki (obranej)
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli, cebula
  • 20 sztuk czarnych oliwek
  • ½ puszki czerwonej fasoli

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • CIASTO: Drożdże przekładamy do miski, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy olej, sól, mąkę i wyrabiamy dokładnie ciasto, odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy na wysypaną delikatnie mąką stolnicę i wałkujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy około 20 minut do wyrośnięcia. Fasolę osączamy na sicie. Cebulę kroimy w piórka, oliwki na pół. Marchewkę obierakiem do jarzyn kroimy w cieniutkie talarki, pora w paseczki, przekładamy do miski, mieszamy z olejem i odrobiną soli. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Koncentrat mieszamy dokładnie z ketchupem. Pizzę smarujemy sosem, posypujemy serem żółtym, następnie rozkładamy oliwki, fasolę. Marchewkę wymieszaną z porem rozkładamy równomiernie na całej pizzy. Na samym końcu rozkładamy cebulę. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (bez termoobiegu) przez około 30 minut. Podajemy udekorowaną świeżym lubczykiem. Tą pizzę robiłam na obiad, dlatego jest na cieście grubszym niż zwykle :) Jeśli robię ją na kolację to z tej porcji ciasta robię dwie cienkie pizze :)

Porady

Składniki na pizzę o średnicy 30 cm

Zobacz też: Pizza pomidorowo-truskawkowa z zielonym pieprzem i mozzarellą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy