Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami to ulubiony letni obiad mojej rodziny. Cienkie ciasto i pyszny owocowy farsz - to właśnie pierogi z jagodami. Podajemy z kleksem ze słodkiej śmietanki lub/i cukrem.

Pierogi

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 168 głosów)

Składniki:

  • Pierogi z jagodami - składniki na ok. 30 pierogów
  • ok. 1 szklanki świeżych, opłukanych jagód
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Na ciasto na pierogi:
  • 3 szklanki mąki pszennej plus mąka do posypywania stolnicy
  • 2 żółtka
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • pół szklanki gorącej wody
  • szczypta soli
  • do podania: śmietanka, jogurt naturalny, cukier

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • Żółtka roztrzepać ze śmietaną. Do miski wsypać mąkę z solą, wlać żółtka ze śmietaną i dolewać po troszku gorącą wodę zarabiając ciasto. Wyrobić je szybko,przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut, by odpoczęło.
  • Na gaz w tym czasie postawić garnek z wodą,posolony płaską łyżką soli i zagotować. Urwać kawałek ciasta. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na placek. Grubość zależy od preferencji, jakie pierogi bardziej lubimy. Wykrawać foremką do pierogów, lub szklanką, kółka.
  • Na środku każdego nałożyć jagody i skleić dokładnie brzegi, by farsz nie wypłynął w czasie gotowania. Pierogi wrzucać partiami po kilka, pojedynczo powoli, by woda nie przestawała się gotować. Delikatnie zamieszać, najlepiej drewnianą łyżką,by nie pokaleczyć pierogów. Od czasu, gdy wypłyną na wierzch gotować jeszcze ok.5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Pierogi z jagodami podawać gorące.

Porady

Jak podać pierogi z jagodami? Dodatki mogą być różne. Można polać np.jogurtem naturalnym i koktajlem z jagód, jogurtu i cukru. Nadmiar pierogów z jagodami można zamrozić. Wtedy od momentu wypłynięcia na wierzch gotować tylko minutkę. Wyjąć i ułożyć obok siebie na płaskim naczyniu. Zimne wstawić do zamrażarki. Gdy już się zamrożą, pierogi z jagodami przełożyć do torebki na mrożonki i szczelnie zamknąć. Gdy będziemy chcieli je zużyć, wrzucać zamrożone na osolony wrzątek i gotować tak, jak świeże.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy