Pieczony udziec z indyka wg Aleex

Udziec znakomicie smakuje na gorąco i na zimno. Tak przyrządzony jest soczysty i mięciutki.

dania mięsnepieczeńudziec

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.09 z 222 głosów)

Składniki:

  • 1,2 kg udźca z indyka
  • przyprawy: wegeta, przyprawa do pieczonego kurczaka Kotanyi, słodka papryka w proszku, czosnek granulowany
  • 1/2 kostki mięsnej Winiary
  • 1 szkl wody

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Mięso opłukać, natrzeć obficie przyprawami i włożyć do lodówki na 3-4 godziny (można zostawić je całą noc).
  • 2. Udziec włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać wodę, ale ostrożnie, aby nie spłukać przypraw. Wkruszyć kostkę mięsną.
  • 3. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika. Piec w temp. 190 - 200 stopni przez godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejną godzinę odkryte mięso, polewając je dość często powstałym sosem.
  • 4. Po upieczeniu serwować gorące.
  • 5. Udziec znakomicie smakuje również na zimno. Tak przyrządzony jest soczysty i mięciutki.
  • 6. Jeżeli mięso jest przeznaczone na obiad, proponuję zagęścić powstały sos odrobiną mąki ziemniaczanej i polać nim plastry mięsa.
  • W ten sposób przygotowane mięso jest pyszne i nie zawiera zbędnych kalorii pod postacią dodawanego tłuszczu. Po zdjęciu skóry mogą je jeść nawet osoby na diecie.
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy