Kremowy boczek długo pieczony - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Jak upiec boczek - kremowy boczek długo pieczony
Skórę na boczku nacinamy ostrym nożem w kratkę. Czosnek obieramy, drobno siekamy razem z grubą solą;
pastą nacieramy boczek, oprószamy grubo mielonym pieprzem, rozgniecionym zielem angielskim, majerankiem roztartym w dłoniach, obkładamy pokruszonymi liśćmi laurowymi i cebulą pokrojoną w piórka.
Przekładamy do naczynia lub owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na 24 godz. Przed pieczeniem boczek odwijamy z folii, zdejmujemy cebulę i wkładamy do brytfanny, przykrywamy pokrywą i pieczemy długo: 3–4 godz. w temp. 120–130°C.
Podajemy na gorąco lub jeszcze lepiej na zimno.
Aby boczek po upieczeniu nabrał ładnego kształtu i nie „wyginał się”, lekko przestudzony wkładamy pomiędzy dwie deski i mocno obciążamy. Zostawiamy najlepiej do rana. Nadmiar tłuszczu jeszcze wypłynie, a mięso ładnie stężeje i będzie wygodnie kroić je w cienkie plastry.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze