Przygotowanie: 20 minut
Marynowanie: 2 dni
Gotowanie: 30 minut
Pieczenie: 1 godzina
Porcja: 580 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
2 kaczki (każda po 1 kg–1 kg 20 dag)
MARYNATA:
pokrojone warzywa:
marchew
pietruszka
1/2 selera
2 cebule
2 liście laurowe
po 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
2 szklanki wody
szklanka czerwonego wytrawnego wina
sok z dwóch cytryn
skórka z połowy cytryny
4 lekko zgniecione suszone ziarna jałowca
łyżeczka imbiru
Przyprawa do drobiu po myśliwsku PRYMAT
3 jabłka
Kaczka na dziko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć. Jarzyny, cebulę, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie zalać wrzącą wodą, gotować 30 minut. Dodać pozostałe składniki marynaty. Krótko zagotować, ostudzić. Chłodną marynatą zalać kaczki. Marynować 2 dni, przekręcając, by dobrze przeszły marynatą.
Na godzinę przed pieczeniem kaczki wyjąć z marynaty, posolić. Do środka włożyć ćwiartki jabłek. Piec w temp. 180˚C przez 1 godz. –1 godz. 20 min, aż będą miękkie. W trakcie pieczenia polewać własnym sosem. Podawać z kluskami kładzionymi lub ziemniakami.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!