Fot: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.48 (185)
Zapiekane ziemniaki to prosty pomysł na obiad lub kolację na gorąco. Do wypełnienia możemy użyć sera żółtego, ale ciekawym dodatkiem będzie ser pleśniowy, wędzony boczek i śmietana. Zapiekane ziemniaki to dobra opcja dla wszystkich, którzy lubią ziemniaki i nie mogą doczekać się tych pieczonych w ognisku. Pyszne!
ziemniaki 4 szt.
masło 3 łyżki stołowe
olej 2 łyżki stołowe
boczek wędzony 6 plasterków
śmietana 30% 2 łyżki stołowe
cebula 1 szt.
ser pleśniowy 20 dag
natka pietruszki 0.5 pęczka
sól morska 2 szczypty
pieprz 1 szczypta
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Wyszorowane ziemniaki nakłuwamy widelcem, nacieramy je połową oleju, oprószamy solą i mielonym pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez 1 godz. 15 min, aż ich skórka będzie chrupiąca, a wnętrze po nakłuciu miękkie.
Pozostały olej i połowę masła rozgrzewamy na patelni. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i delikatnie podsmażamy przez 15–20 min, aż zmięknie i stanie się złocista, zdejmujemy z patelni i odstawiamy, a na patelnię wkładamy pokrojony boczek i smażymy, aż będzie chrupiący. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i umieszczamy na papierze kuchennym.
Ziemniaki przecinamy wzdłuż na pół, wyjmujemy miąższ, pozostawiając w skorupce ziemniaka cienką jego warstwę. Miąższ przekładamy do miski i miażdżymy z pozostałym masłem i śmietaną. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę, boczek, 3/4 sera i połowę natki pietruszki.
Farsz nakładamy łyżką do skorup ziemniaczanych i wierzch posypujemy pozostałym serem. Połówki ziemniaków układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika na 10–15 min, aż ser się stopi i nabierze złotego koloru. Posypujemy pozostałą natką pietruszki i natychmiast podajemy.
Porady
W przepisie na zapiekane ziemniaki z serem pleśniowym wykorzystujemy:
- dużą cebulę
- wędzony boczek pokrojony w małą kostkę
- ser z niebieską pleśnią
- natkę pietruszki posiekaną
Zobacz też: sałatka z szynką, gruszką i serem pleśniowym
Ziemniaki z piekarnika to wspaniała przekąska. Możemy jeść je same lub potraktować jako dodatek do dania, na przykład mięsnego. Wybierając ziemniaki, warto pamiętać, że dzielą się one na różne typy. Do zapiekanek i sałatek najlepszy jest typ A, czyli ziemniaki, które nawet po pieczeniu czy gotowaniu mają zwarty miąższ. Typ B to typ ogólnoużytkowy, który nada się i na puree, i na sałatkę. Jeśli chcecie, żeby wasze pieczone ziemniaki były wyjątkowo miękkie i aksamitne, wybierzcie typ C. To ziemniaki z największą zawartością skrobi.