Zapiekane ziemniaki z serem pleśniowym

Zapiekane ziemniaki to prosty pomysł na obiad lub kolację na gorąco. Do wypełnienia możemy użyć sera żółtego, ale ciekawym dodatkiem będzie ser pleśniowy, wędzony boczek i śmietana. Zapiekane ziemniaki to dobra opcja dla wszystkich, którzy lubią ziemniaki i nie mogą doczekać się tych pieczonych w ognisku. Pyszne!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z ziemniaków

Czas przygotowania:
1godz. 45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 185 głosów)

Zapiekane ziemniaki z serem pleśniowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • zapiekane ziemniaki 3 1.

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Wyszorowane ziemniaki nakłuwamy widelcem, nacieramy je połową oleju, oprószamy solą i mielonym pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez 1 godz. 15 min, aż ich skórka będzie chrupiąca, a wnętrze po nakłuciu miękkie.

  • zapiekane ziemniaki 2.

    Pozostały olej i połowę masła rozgrzewamy na patelni. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i delikatnie podsmażamy przez 15–20 min, aż zmięknie i stanie się złocista, zdejmujemy z patelni i odstawiamy, a na patelnię wkładamy pokrojony boczek i smażymy, aż będzie chrupiący. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i umieszczamy na papierze kuchennym.

  • zapiekane ziemniaki 2 3.

    Ziemniaki przecinamy wzdłuż na pół, wyjmujemy miąższ, pozostawiając w skorupce ziemniaka cienką jego warstwę. Miąższ przekładamy do miski i miażdżymy z pozostałym masłem i śmietaną. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę, boczek, 3/4 sera i połowę natki pietruszki.

  • zapiekane ziemniaki 4 4.

    Farsz nakładamy łyżką do skorup ziemniaczanych i wierzch posypujemy pozostałym serem. Połówki ziemniaków układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika na 10–15 min, aż ser się stopi i nabierze złotego koloru. Posypujemy pozostałą natką pietruszki i natychmiast podajemy.

Porady

W przepisie na zapiekane ziemniaki z serem pleśniowym wykorzystujemy:

  • dużą cebulę
  • wędzony boczek pokrojony w małą kostkę
  • ser z niebieską pleśnią
  • natkę pietruszki posiekaną

Zobacz też: sałatka z szynką, gruszką i serem pleśniowym


Notka redakcyjna

Ziemniaki z piekarnika to wspaniała przekąska. Możemy jeść je same lub potraktować jako dodatek do dania, na przykład mięsnego. Wybierając ziemniaki, warto pamiętać, że dzielą się one na różne typy. Do zapiekanek i sałatek najlepszy jest typ A, czyli ziemniaki, które nawet po pieczeniu czy gotowaniu mają zwarty miąższ. Typ B to typ ogólnoużytkowy, który nada się i na puree, i na sałatkę. Jeśli chcecie, żeby wasze pieczone ziemniaki były wyjątkowo miękkie i aksamitne, wybierzcie typ C. To ziemniaki z największą zawartością skrobi. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy