REKLAMA

Makaron z sosem pieczarkowym

Makaron z sosem pieczarkowym to jarski obiad, który zrobisz w kilka chwil. Prosty przepis, a pyszny domowy smak. Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym można urozmaicić dodatkiem mięsa, ale poniższy przepis to typowe danie wegetariańskie. Zobacz co można zrobić z pieczarek i makaronu. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sosy dania z makaronem

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 178 głosów)


Kroki przygotowania:

  • akcesoria-do-makaronu 1.

    Jak zrobić makaron z sosem śmietanowym i pieczarkami? To proste. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Pieczarki myjemy w zimnej wodzie, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. 

  • Pieczarki 2.

    Na patelni rozgrzewamy olej. Przesmażamy na złoto cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do pieczarek. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odcedzony makaron dodajemy do sosu i mieszamy. Szybki makaron w sosie pieczarkowo śmietanowym gotowy. 

Porady

  • Dobór makaronu do sosu pieczarkowego to indywidualny wybór. Możesz użyć makaronu spaghetti, tagliatelle, penne sprawdzą się także wstążki i kokardki. Nie polecamy jednak używania zbyt cienkiego makaronu np. nitek, które zazwyczaj są dodatkiem do rosołu. Możesz też wybrać makaron pełnoziarnisty.
  • Sos z pieczarkami do makaronu możesz wzbogacić dodając świeże zioła np. tymianek, koperek lub natkę pietruszki, a jeśli lubisz wyraźne smaki – ostrą papryczkę.
  • Sos śmietanowo pieczarkowy to dobra baza do przygotowania własnej wersji makaronu z sosem pieczarkowym. Wystarczy, że do sosu dodasz pomidorki koktajlowe, żółtą paprykę oraz parmezan i otrzymasz zupełnie nowy przepis na makaron z pieczarkami i serem. 
  • Sos pieczarkowy możesz wykorzystać także jako dodatek do klusek śląskich, kopytek, placków ziemniaczanych, ziemniaków i wielu innych dań kuchni polskiej. 
  • Na sos pieczarkowy do makaronu najlepsze będą drobne, małe pieczarki. Można je wtedy pokroić w ćwiartki, a nie plasterki.
  • Zamiast bulionu możemy użyć wody z dodatkiem domowej kostki rosołowej. 
  • Pieczarki z makaronem to danie, które najlepiej podać tuż po przygotowaniu. Odgrzewanie tego dania nie jest zalecane, ale jeśli zajdzie taka konieczność możesz odgrzać np. penne z pieczarkami w małym garnku lub patelni podlewając je odrobiną wody i przykrywając naczynie pokrywką. Proces odgrzewania musi być szybki, ponieważ zbyt długie podgrzewanie dania może skutkować rozgotowaniem makaronu. 
     

Notka redakcyjna

Makron do sosu pieczarkowego

Do zrobienia makaronu z sosem pieczarkowym nadaje się większość makaronów dostępnych na rynku, ale nie ma nic lepszego od własnoręcznie przygotowanego, domowego makaronu. Jak zrobić domowy makron do sosu pieczarkowego? Na stolnice wysyp 200g mąki pszennej. Zrób kopczyk i dodaj dużą szczyptę soli, 2 jajka oraz 2 żółtka i 2 łyżki oleju. Zagnieć ciasto i wyrabiaj do czasu, aż wszystkie składniki będą dokładnie połączone. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 20-30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i podziel na mniejsze części, rozwałkuj je na grubość około 2-3 milimetrów, podsyp mąką, aby ciasto nie skleiło się, zwiń rulon i pokrój w paski o szerokości ok. 0,5 centymetra. Pokrój pozostałe części ciasta dokładnie tak jak pierwszy rulon. Przygotowany makaron ugotuj w osolonej wodzie. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy